Aperol Spritz w „11 KOBIET …”
„– … ja napełnię szklaneczki zimnym prosecco. To będzie doskonałe uzupełnienie tych sorbetów. Następnym razem będziesz musiała spróbować aperola spritza, takiego koktajlu z prosecco, który mam nadzieję, będzie ci smakował.”
Drugi rozdział z cyklu „Bibiana Isabelle”, strony 229-230, I część tomu „Czerwiec”
„Doszedłem do wniosku, że jeden bądź dwa kieliszki jako aperitif na rozpoczęcie spotkania nie zaszkodzą w wieczornym prowadzeniu auta. Wybrałem prosecco, aperol spritz i białe wino.”
Piąty rozdział z cyklu „Dorota”, strona 152, II część tomu „Czerwiec”
Hasło aperol spritz pojawia się w tomie „Czerwiec” tylko dwa razy. Na dodatek pierwszy raz tylko jako zapowiedź tego koktajlu, a drugi jako jedna z alternatyw aperitifu do wyboru. A byłem przekonany, że bohaterowie mojej powieści znacznie częściej się nim raczyli. Najwyraźniej tak będzie w kolejnych tomach.
Aperol Spritz
Aperol spritz to jedna z wielu odmian koktajlu alkoholowego określanego mianem Spritz. Spritz to wenecki koktajl na bazie wina, powszechnie podawany jako aperitif w północno – wschodnich Włoszech. Składa się z prosecco, bitterów trawiennych i wody sodowej.
Oryginalny Spritz Veneziano zawiera Select jako bitter i został stworzony w Wenecji w 1920 roku.
Bitter lub Bitters to gorzkie, aromatyczne zaprawy barmańskie na bazie alkoholu posiadające specyficzny smak lub zapach, stosowane jako składnik koktajli alkoholowych.
Popularne warianty to spritz al Campari, w którym stosuje się Campari i Aperol spritz z Aperolem jako bitterami.
Spritz stał się bardzo popularny poza Włochami dopiero w XXI wieku, a Aperol spritz został uznany za dziewiąty najlepiej sprzedający się koktajl na świecie w 2019 roku przez serwis Drinks International.
Nie ma jednej kompozycji spritzu i jest on przygotowywany z różnych składników w różnych regionach, co oznacza, że zawartość alkoholu jest bardzo zróżnicowana. Jednak wspólnym mianownikiem jest obecność białego musującego wina i wody, a pozostała część składa się z wielu różnych alkoholi, czasami mieszanych, ale z niepisaną zasadą zachowania czerwono-pomarańczowego koloru koktajlu. Na koniec dodaje się plasterek cytryny, pomarańczy lub oliwki i kilka kostek lodu.
Oryginalny wenecki spritz:
7,5 cl prosecco;
5 cl Select;
2,5 cl wody sodowej;
jedna zielona oliwka .
Uniwersalny włoski spritz zawiera:
1/3 białego wina musującego (zwykle prosecco)
1/3 bitteru (Select, Aperol lub Campari);
1/3 wody gazowanej lub sodowej.
Aperol
Aperol spritz przyrządzany jest na bazie Aperolu. Aperol to włoski gorzki aperitif wytwarzany między innymi z goryczki, rabarbaru i chinowca. Ma żywy pomarańczowy odcień. Jego nazwa pochodzi od apero, francuskiego slangowego słowa oznaczającego aperitif.
Aperol został pierwotnie stworzony w 1919 roku przez Luigiego i Silvio Barbieri. Popularność zyskał dopiero po II wojnie światowej. Po raz pierwszy został wyprodukowany przez firmę Barbieri z siedzibą w Padwie, ale obecnie jest produkowany przez Grupę Campari. Chociaż smakuje i pachnie podobnie do Campari, Aperol ma zawartość alkoholu 11% – znacznie mniej niż Campari (20,5-28,5%). Mają taką samą zawartość cukru, ale Aperol jest mniej gorzki w smaku. Campari ma również znacznie ciemniejszy kolor.
Na bazie Aperolu powstał Aperol spritz i jego odmiana Aperol sour, dużo ostrzejszy i bardziej wytrawny.
Składnikami Aperolu Sour są:
50 ml Aperolu
12,5 ml ginu
37,5 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
25 ml prostego syropu (syrop z wody i cukru)
1 białko jajka
plasterek cytryny
Mój Aperol Spritz
Moje ulubione proporcje aperola spritza zbliżone są oryginalnego weneckiego spritza
3 porcje Prosecco Dry lub Extra Dry
2 porcje Aperolu
1 porcja wody sodowej
kostki lodu,
plasterek pomarańczy oraz cytryny
duża, zielona oliwka (na ogół stosuje się z pestką, ale wygodniejsze są bez)
Aperol spritz tradycyjnie podaje się w bardzo dużych kieliszkach do wina (ewentualnie duże szklanki lowball), które wypełnia się najpierw kostkami lodu. Prosecco należy mocno schłodzić. Kieliszki, które winny być również schłodzone wypełnia się kostkami lodu. Wlewamy kolejno Prosecco, Aperol i wodę sodową. Wrzucamy zieloną oliwkę, oraz plasterek pomarańczy. Plasterek cytryny albo wrzucam do środka, albo nacięty nasuwam na brzeg kieliszka.
Aperol spritz jest świetny jako aperitif przed posiłkiem. Podczas moich podróży po południu Europy ten drink jako aperitif jest wybierany przeze mnie w 3 na 4 przypadki. Ale to również jeden z dwóch najbardziej smakowitych drinków do samodzielnego picia (obok francuskiego Kir’a lub jego odmiany Kir’a Royal). A jednocześnie rewelacyjnie orzeźwiający. W tym aspekcie z nim może konkurować zimna woda z cytryną lub miętą. Rewelacyjny do picia, o każdej porze dnia, od po śniadaniowego przedpołudnia do bardzo późnego wieczora. I najlepiej smakuje w klimacie śródziemnomorskim. Ale poza klimatem śródziemnomorskim to najlepszy drink na intymne tête-à-tête.