Jaką kaczkę wybrać do pieczenia?
W handlu dostępne są przede wszystkim trzy odmiany kaczek domowych: pekińska, barbarie, mulard. Najbardziej popularna jest kaczka pekińska, ale przeważnie najbardziej tłusta. Bardziej mięsiste są barbarie i mulard. Łatwiej nabyć barbarie. Chociaż to właśnie mulard jest najlepszy. Najłatwiej go nabyć na targowiskach lub bezpośrednio u hodowców. Kaczki od małych hodowców są na ogół smaczniejsze i bardziej mięsiste, gdyż ci częsciej stosują metody chowu zbliżone do naturalnych, a nie przemysłowe. Kaczki od „rolnika” mają na ogół żółtą skórę. Te nabywane w supermarketach i większości sklepów skórę mają bladą, często niemal białą. Najlepsze są kaczki ważące około 1,5 kg.
Kaczka faszerowana jabłkami i pomarańczami w powieści „11 KOBIET …”
„– Panowie, czas na jedzenie. Obiad będzie dwudaniowy. Wybaczycie mi brak przystawek. Wydaje mi się, że i tak zaszalałem. Będzie smacznie i niezdrowo. Kolejne posiłki będą jeszcze bardziej niezdrowe. Na razie proponuję zupę krem z borowików, całkowicie mojej produkcji, no może przesadziłem, ale niewiele. A na drugie do wyboru trzy dania, oczywiście można spróbować każdego, czyli żeberka jagnięce z sosem balsamicznym, stek z pieprzem oraz kaczka nadziewana jabłkami i pomarańczami. Do tego mamy zapiekane ziemniaki lub biały ryż oraz zestaw jarzyn gotowanych na parze.”
Drugi rozdziała z cyklu „W dwadzieścia lat później …” w pierwszej części tomu „Czerwiec” strona 53
Zestaw mięsiw na pierwszy popołudniowy posiłek zaserwowany przyjaciołom przez Marcina nie obejmował dwóch najbardziej popularnych mięs w Polsce czyli wieprzowiny i kurczaka. Nie było też ryb. Była jagnięcina, która należy do jednego z najmniej popularnych mięs. Była wołowina, która kiedyś w Polsce była uznawana niemal za najgorsze mięso, a teraz raczej za luksusowe i jedno z droższych. Była też kaczka, która z gęsiną w dawnej kuchni polskiej była bardzo popularna, nawet bardziej niż kurczaki. Kaczka niewątpliwie ma bardziej wyraziste i ostrzejsze mięso niż kurczak. Patrząc na ten zestaw muszę stwierdzić, że miałbym olbrzymią ochotę właśnie na taki obiad i jeszcze z takimi dodatkami.
Przepis na kaczkę faszerowaną jabłkami i pomarańczami – autora „11 KOBIET …”
Wbrew pozorom pieczona kaczka nadziewana jabłkami i pomarańczami nie należy do dań szczególnie trudnych w przygotowaniu, ani pracochłonnych. Ze względu na czas pieczenia jest to danie czasochłonne.
Składniki:
1 kaczka ok 1,5 kg
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka białego wytrawnego wina.
4-5 jabłek
4-5 pomarańczy
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, słodka papryka, rozmaryn
oliwa
Sposób przyrządzania:
Kaczkę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i przyprawami, zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz. Skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na 2-5 godzin.
Połowę jabłek myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne.
Połowę pomarańczy obieramy ze skórki i białych błonek. Filetujemy. Zachowujemy wyciekający sok.
Owoce oprószamy majerankiem i tymiankiem. Wkładamy do kaczki.
Otwór w kaczce sznurujemy albo zakładamy jej nogi na krzyż i umieszczamy w nacięciach skóry.
Kaczkę w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika i pieczemy z termoobiegiem pod przykryciem około 1 godziny i 30-45 minut. Następnie by się zarumieniła pieczemy jeszcze około 30 minut. Możemy również zastosować alternatywny sposób i piec na zmianę, pod przykryciem i bez po pół godziny, w sumie dwie godziny. Co 20-30 minut dobrze jest oblewać kaczkę wytapiającym się tłuszczem oraz białym winem. Na ostatnie 10 minut można włączyć termoobieg z górnym grillem, wówczas skórka jeszcze ładniej się zarumieni.
Z pozostałych jabłek analogicznie uzyskujemy ósemki i lekko je rumienimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy cząstki z pozostałych pomarańczy i sok z nich.
Kaczkę na półmisku przybieramy gorącymi owocami.
Sos podajemy w osobnym półmisku.
Smacznego!