Maciej Dziewięcki

Kaczka faszerowana jabłkami i pomarańczami – autorski przepis autora „11 KOBIET  …”

Kaczka faszerowana jabłkami i pomarańczami to idealne danie na różnego rodzaju okazje i uroczystości.
kaczka-z-jabłkami-i-pomarańczami
Pieczona kaczka faszerowana jabłkami i pomarańczami

Jaką kaczkę wybrać do pieczenia?

W handlu dostępne są przede wszystkim trzy odmiany kaczek domowych: pekińska, barbarie, mulard. Najbardziej popularna jest kaczka pekińska, ale przeważnie najbardziej tłusta. Bardziej mięsiste są barbarie i mulard. Łatwiej nabyć barbarie. Chociaż to właśnie mulard jest najlepszy. Najłatwiej go nabyć na targowiskach lub bezpośrednio u hodowców. Kaczki od małych hodowców są na ogół smaczniejsze i bardziej mięsiste, gdyż ci częsciej stosują metody chowu zbliżone do naturalnych, a nie przemysłowe. Kaczki od „rolnika” mają na ogół żółtą skórę. Te nabywane w supermarketach i większości sklepów skórę mają bladą, często niemal białą. Najlepsze są kaczki ważące około 1,5 kg.

Kaczka faszerowana jabłkami i pomarańczami w powieści „11 KOBIET …”

„– Panowie, czas na jedzenie. Obiad będzie dwudaniowy. Wybaczycie mi brak przystawek. Wydaje mi się, że i tak zaszalałem. Będzie smacznie i niezdrowo. Kolejne posiłki będą jeszcze bardziej niezdrowe. Na razie proponuję zupę krem z borowików, całkowicie mojej produkcji, no może przesadziłem, ale niewiele. A na drugie do wyboru trzy dania, oczywiście można spróbować każdego, czyli żeberka jagnięce z sosem balsamicznym, stek z pieprzem oraz kaczka nadziewana jabłkami i pomarańczami. Do tego mamy zapiekane ziemniaki lub biały ryż oraz zestaw jarzyn gotowanych na parze.”

Drugi rozdziała z cyklu „W dwadzieścia lat później …” w pierwszej części tomu „Czerwiec” strona 53

Zestaw mięsiw na pierwszy popołudniowy posiłek zaserwowany przyjaciołom przez Marcina nie obejmował dwóch najbardziej popularnych mięs w Polsce czyli wieprzowiny i kurczaka. Nie było też ryb. Była jagnięcina, która należy do jednego z najmniej popularnych mięs. Była wołowina, która kiedyś w Polsce była uznawana niemal za najgorsze mięso, a teraz raczej za luksusowe i jedno z droższych. Była też kaczka, która z gęsiną w dawnej kuchni polskiej była bardzo popularna, nawet bardziej niż kurczaki. Kaczka niewątpliwie ma bardziej wyraziste i ostrzejsze mięso niż kurczak. Patrząc na ten zestaw muszę stwierdzić, że miałbym olbrzymią ochotę właśnie na taki obiad i jeszcze z takimi dodatkami.

Previous slide
Next slide

Przepis na kaczkę faszerowaną jabłkami i pomarańczami – autora „11 KOBIET …”

Wbrew pozorom pieczona kaczka nadziewana jabłkami i pomarańczami nie należy do dań szczególnie trudnych w przygotowaniu, ani pracochłonnych. Ze względu na czas pieczenia jest to danie czasochłonne.

Składniki:

1 kaczka ok 1,5 kg

1 łyżka soku z cytryny

1 szklanka białego wytrawnego wina.

4-5 jabłek

4-5 pomarańczy

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, słodka papryka, rozmaryn

oliwa

Sposób przyrządzania:

Kaczkę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i przyprawami, zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz. Skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na 2-5 godzin.

Połowę jabłek myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne.

Połowę pomarańczy obieramy ze skórki i białych błonek. Filetujemy. Zachowujemy wyciekający sok.

Owoce oprószamy majerankiem i tymiankiem. Wkładamy do kaczki.

Otwór w kaczce sznurujemy albo zakładamy jej nogi na krzyż i umieszczamy w nacięciach skóry.

Kaczkę w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika i pieczemy z termoobiegiem pod przykryciem około 1 godziny i 30-45 minut. Następnie by się zarumieniła pieczemy jeszcze około 30 minut. Możemy również zastosować alternatywny sposób i piec na zmianę, pod przykryciem i bez po pół godziny, w sumie dwie godziny. Co 20-30 minut dobrze jest oblewać kaczkę wytapiającym się tłuszczem oraz białym winem. Na ostatnie 10 minut można włączyć termoobieg z górnym grillem, wówczas skórka jeszcze ładniej się zarumieni.

Z pozostałych jabłek analogicznie uzyskujemy ósemki i lekko je rumienimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy cząstki z pozostałych pomarańczy i sok z nich.

Kaczkę na półmisku przybieramy gorącymi owocami.

Sos podajemy w osobnym półmisku.

Smacznego!

Previous slide
Next slide

Spodobało się - udostępnij

Newsletter

Mój newsletter to najlepszy sposób by nie przegapić niczego co dzieje się wokół „11 KOBIET …” i co ma do powiedzenia autor powieści. 

Przeczytaj z cyklu Jeść, pić ...

Warzywa z grilla

Warzywa z grilla

Nie jestem jaroszem. A warzywa z grilla bardzo lubię. Przede wszystkim jako dodatek w daniu głównym. Ale różnorodny i bogaty ich zestaw może być samodzielnym

rzeczywistość miesza się z fantazją

zapisz się do newslettera

Mój newsletter to najlepszy sposób by nie przegapić niczego co dzieje się wokół „11 KOBIET …” i co ma do powiedzenia autor powieści.