Maciej Dziewięcki

Lody i sorbety

Lody czy sorbety? Jeśli upał to tylko sorbety i tylko niektóre. I tylko dobre. Najlepsze bywają na południu Europy, a szczególnie we Francji, Włoszech czy na Malcie. Najlepsze z najlepszych to cytrynowe i cassis. A tuż za nimi malinowe, gruszkowe i włoska specjalność zielone jabłko.
Lody i sorbety
Lody i sorbety

Lody i sorbety w „11 KOBIET …”

„Wzbogaciliśmy nasz zestaw o szarlotkę z lodami orzechowymi oraz mus z białej i ciemnej czekolady z mango, marakują i sorbetem z czarnej porzeczki.”

Pierwszy rozdział z cyklu „Bibiana Isabelle”, strona 104, część I tomu „Czerwiec”

„- … Jesteś jeszcze głodna? Zamawiamy coś konkretnego czy tylko deser? Proponuję lody plus bezę, no i prosecco, czyli włoskie winne bąbelki, oraz kawę.”

Pierwszy rozdział z cyklu „Bibiana Isabelle”, strona 124, część I tomu „Czerwiec”

„– Nie umiem piec ciasta, ale na deser kupiłam lody. Masz ochotę?

– A jakie masz lody?
– Sorbet cytrynowy i cassis. To doskonała kompozycja, żebyś choć trochę otrzeźwiał.
– … Uwodzisz mnie w sposób, którego nie da się opisać. Kochasz się ze mną tak, że odpływam w niebyt. Po czym mnie pytasz, czy nie mam ochoty na dwa gatunki lodów, za którymi przepadam. Jesteś jakąś czarodziejką czy diablicą, która chce kupić moją czystą jak łza noworodka duszę?
– No nie wiem, czy ta dusza jest czysta jak łza noworodka. Raczej mam wątpliwości. Lody to przypadek. Po prostu pomyślałam, że w tak cholerny upał takie sorbety najbardziej będą pasowały”

Drugi rozdział z cyklu „Bibiana Isabelle”, strona 233, część I tomu „Czerwiec”

„– Co byś powiedział na lody po kolacji? Myślę, że trochę schłodzenia organizmu może dobrze nam zrobić.
– A jakie masz, bo jestem w tej sprawie bardzo wybredny?
– Wyłącznie sorbety. Innych nie uznaję. Na pewno cytrynowy i cassis, poczekaj, zajrzę do zamrażalnika… Są jeszcze gruszka i malina.”

Pierwszy rozdział z cyklu „Agata”, strona 258, część I tomu „Czerwiec”

„Ostudził nas, ale okazało się, że tylko pozornie, deser serwowany przez gospodarzy. Oprócz różnych innych ciast i ciasteczek zawsze u nich jako deser występowały lody, a w zasadzie sorbety, w dużym wyborze i zawsze podlane jakimś likierem lub innym alkoholem.”

Pierwszy rozdział z cyklu „Olga i Kaja”, strona 222, część II tomu „Czerwiec”

Lody i sorbety w ciągu miesiąca, bardzo upalnego, tylko jako deser i tylko pięć razy, w tym raz jako dodatek do innego deseru. To trochę mało. Dwa razy w Restauracji Morellino w Głęboczku. Natomiast w domu, a dokładniej w różnych domach tylko i wyłącznie sorbety. Ale przy tych trzech okazjach dowiadujemy się, że Marcin bardzo lubi owocowe sorbety. Akurat te są idealne na upały. Lekkie, kwaskowe i bardzo orzeźwiające.

Sorbety zielone jabłko

Lody, a sorbety?

Intuicyjnie niemal każdy wie jaka jest różnica między lodami, a sorbetami. Zagłębiając się w ten temat sprawa wcale nie okazuje się taką prostą. Tym bardziej jeżeli podróżujemy, odwiedzamy różne kraje i mamy ochotę skosztować w nich produktów spożywczych zwanych lodami, bądź sorbetami. Są kraje, w których te nazwy zastrzeżone są dla konkretnych produktów, są kraje w których te dwa produkty nawet potocznie są zupełnie czym innym, a są kraje, w których języku sorbety stanowią rodzaj lodów. W aspekcie mojej powieści to nieistotne, nawet jeżeli moi bohaterowie będą odwiedzać różne miejsca na świecie. W mojej powieści przyjąłem moje intuicyjne rozróżnienie tych dwóch pojęć, notabene bliskie większości praktycznych ich definicji.

Po pierwsze zarówno lody jak i sorbety to deserowy mrożonki. Deserowe czyli w ten czy inny sposób słodzone. Aczkolwiek warto nadmienić, że występują również w niektórych miejscach na świecie lody wytrawne na ogół warzywne, ale również mięsne. Deser w kategorii nomenklatury gastronomicznej jest częścią posiłku, po daniach głównych kończących ten posiłek. A przecież lody i sorbety bywają spożywane jako osobny posiłek. Tak więc bywają również przekąskami. To tak w kategorii nomenklatury.

Sorbety malinowe

Dla mnie rozróżnienie między lodami, a sorbetami jest proste. I choć oba te produkty stanowią deserowe mrożonki, oba są sprzedawane w tych samych punktach sprzedaży, oba mają tych samych producentów to jednak są zupełnie innymi produktami.

Lody są na bazie mleka lub śmietany. Sorbety na bazie wody. To zasadnicza różnica zarówno w kategorii ilościowej ich składu, a co za tym idzie struktury produktu, jak i jakościowej ich smaku. Pozostałe ich cechy bywają albo takie same, albo podobne. Można je bowiem podawać w naczyniu do jedzenia łyżeczką lub w wafelkach przede wszystkim w postaci rożków, a także na patyku. Mogą być dodatkiem do różnego rodzaju innych deserów czy choćby napojów. Do szarlotki, do kawy (na ogół lody, a nie sorbety). Mogą stanowić podstawowy składnik deserów lodowych.

Oprócz składnika bazowego zawierają dodatki, które decydują w dużej mierze o ich smaku. Sorbety miewają na ogół dodatki owocowe i takie smaki. Gama dodatków do lodów jest na ogół znakomicie bardziej różnorodna. Oprócz owocowych najczęściej spotykanymi są waniliowe, śmietankowe, czekoladowe, kawowe i orzechowe. Ale nowych i regionalnych smaków jest multum.

Sorbety gruszkowe

W różnych źródłach na temat lodów można znaleźć diametralnie różne informacje. Ograniczę się do najbardziej prawdopodobnych. Mrożone desery były znane Chińczykom 3 tysiące lat temu. Choć niektórzy uważają, że pojawiły się początkowo w Persji około pięćset lat później. Do Europy pierwsze receptury trafiły w X wieku za sprawą Arabów. Lecz dopiero w drugiej połowie XVII wieku zaczęto wytwarzać desery lodowe. Popularyzacja ich nastąpiła na przełomie XIX i XX wieku wraz z rozwojem przemysłu chłodniczego. W Polsce pierwsza receptura pochodzi z końcówki XIX wieku. W sprzedaży obwoźnej w dużych miastach pojawiły się na początku dwudziestolecia międzywojennego. Pierwsza produkcja, lodów Pingwin, ruszyła w 1930 roku.

To co autor lubi najbardziej

Sorbety cytrynowe

Lody nie są moim ulubionym deserem. Przed nimi jest przynajmniej kilka innych. Ale w upalne dni mogą stanowić doskonałą orzeźwiającą przekąskę. Pod warunkiem, że są owocowymi sorbetami. Bo właśnie owocowe sorbety mają znacznie silniejsze oddziaływanie orzeźwiające. Są od tradycyjnych lodów znacznie „lżejsze” i mnie sycące. Im bardziej kwaskowe tym lepiej. One dają świeżość smaku nie dając efektu sytości. Uwielbiam, szczególnie na południu Europy, w letni upalny dzień, to doznanie smakowania sorbetu, przede wszystkim cytrynowego. Mam wówczas wrażenie, że dokuczający zewnętrzny skwar, nagle, na kilka chwil zniknął. Niemniej doskonałe są sorbety cassis czyli z czarnej porzeczki. W przeciwieństwie do soków właśnie na ogół mocno kwaskowe. Specjalistami od najlepszych sorbetów cassis są Francuzi. Natomiast Włosi są specjalistami od sorbetów jabłkowych, a konkretnie z zielonego jabłka. Analogicznie jak i od soków z zielonego jabłka. Nigdzie indziej ani sorbetów, ani soków z zielonego jabłka nie widziałem. Nie wiem czy to inny rodzaj jabłek, czy inna sztuczka kulinarna, ale są świetne. Doskonale kwaśne i orzeźwiające z drobną nutą słodyczy. Jeżeli mam ochotę na sorbety kwaśne, ale z mocniejszym akcentem słodyczy wybieram wówczas malinowe lub gruszkowe. Czasami niestety balans między kwaskowatością, a słodyczą zbytnio przechyla się w stronę słodyczy. Bardzo rzadko próbuję innych smaków owocowych. Tak na zasadzie eksperymentu. By się nie zasklepiać. A nóż odnajdę jeszcze jakiś rewelacyjny smak. A może w międzyczasie zmieni się mój gust.

Sorbety cassis

Spodobało się - udostępnij

Newsletter

Mój newsletter to najlepszy sposób by nie przegapić niczego co dzieje się wokół „11 KOBIET …” i co ma do powiedzenia autor powieści. 

Przeczytaj z cyklu Jeść, pić ...

Zupa z owocami morza i rybami

Zupa z owocami morza i rybami

Zupa rybna czy z owoców morza w Polsce nie należy do tych najbardziej popularnych. Są regiony świata gdzie te zupy należą do specjalności tamtejszych kuchni

Sosy do steków

Sosy do steków

Sosy do mięs wzbogacają doznania smakowe. Niektóre mięsne potrawy nie występują inaczej niż tylko w sosie lub z sosem. A steki? Steki same w sobie

rzeczywistość miesza się z fantazją

zapisz się do newslettera

Mój newsletter to najlepszy sposób by nie przegapić niczego co dzieje się wokół „11 KOBIET …” i co ma do powiedzenia autor powieści.