Mokka w „11 KOBIET …”
„– Doppio?
– A czy potrafisz przygotować mokkę?
– Nie ma sprawy. Mój ekspres mi to podpowie.”
Drugi rozdział z cyklu „Dorota” strona 219, I część tomu „Czerwiec”
Proponując kawę Dorocie, Marcin zapytał się o doppio, które poprzednio razem pili. Niewątpliwie zaskoczyła go prośbą o mokkę, bo choć jednym z jej składników również jest espresso to jest to całkowicie odmienna w smaku i wyrazie kawa. Tylko częściowo mógł liczyć na podpowiedź swojego ekspresu, bo żaden ekspres nie przygotuje w pełni prawdziwej mokki.
Z żadnego domowego ekspresu nie otrzymamy prawdziwej doskonałej mokki, a jedynie jej namiastkę. Owszem może być całkiem niezła, ale nie będzie spełniać pełnej gamy tego deserowego napoju. Podobnie z resztą jest z latte. Domowe przepisy to też uproszczenie. Owszem w powieści, Marcin pokusił się o przyrządzenie tej kawy, ale ja tego nie robię. Wolę w dobrej kawiarni, gdy robi to barista. Czyli rzadko ją pijam. Ale na ogół wówczas serwowany jest mi rarytas.
Kawa Mokka
Kawa mokka – jeden z wariantów kawy latte. Składa się z espresso, gorącego mleka oraz ciemnej lub mlecznej czekolady. W odróżnieniu od latte czy cappuccino kawa mokka nie zawiera piany. W zamian dodaje się bitą śmietanę i posypuje ją cynamonem lub kakao. Taką kawę serwuje się również czasami z kakao lub syropem czekoladowym. Istnieje wariant tej kawy, w którym zamiast ciemnej lub mlecznej czekolady dodaje się białą. Jest również odmiana zwana „zebrą”, do której dodaje się zarówno syrop z ciemniej, jak i z białej czekolady.
Nazwa „mokka” pochodzi od portu Mokka w Jemenie, skąd kiedyś sprowadzano kawę o czekoladowym smaku i zapachu.
Przygotowanie (maksymalny skrót): do wysokiej przezroczystej szklanki wlewa się espresso, a następnie czekoladę (może być w syropie lub w proszku, gorzka, mleczna lub biała) i miesza się składniki. Następnie wlewa się gorące mleko.
Kawa Mokka – zalety picia
Kawę Mocha pijamy ze względu na jej unikalny smak i aromat. Ale picie kawy Mokka, przynosi korzyści dla zdrowia. Kawa to doskonałe źródło kofeiny, która poprawia pamięć i koncentrację, a także redukuje uczucie senności i zmęczenia. Bogata jest również w szereg cennych składników, takich jak kwasy chlorogenowe, odpowiadające za redukcję wolnych rodników w organizmie i oczyszczanie go z toksyn. Ponadto kawa Mokka zwiększa produkcję serotoniny, która w dużej mierze wpływa na utrzymanie dobrego nastroju każdego dnia. Regularne picie kawy zmniejsza także ryzyko wystąpienia objawów Alzheimera i Parkinsona oraz zachorowania na cukrzycę typu 2.
Czekolada – to też składnik kawy Mocha – posiada w swoim składzie substancje, które uelastyczniają ścianki naczyń krwionośnych, dzięki czemu spożywanie jej może przeciwdziałać pojawieniu się zatorów i innych problemów układu sercowo-naczyniowego. Jedzenie czekolady podnosi także poziom serotoniny we krwi i poprawia tym samym nastrój oraz samopoczucie. W czekoladzie znajduje się również magnez – cenna substancja wpływająca na właściwe funkcjonowanie układu nerwowego oraz odpornościowego, a także biorąca udział w procesie budowy kości i zębów.
Kawa Mokka pozwoli Ci delektować się wyjątkowym, czekoladowo-kawowym przysmakiem, który pomoże w zrelaksowaniu się i wpłynie korzystnie na Twoje zdrowie!