Maciej Dziewięcki

Mokka (Mocha)

Kawa Mokka to niemal deser, deserowy napój. Teoretycznie dużo bardziej skomplikowana niż espresso czy doppio. Właśnie na bazie espresso. Ale jej przyrządzanie nie jest aż tak fundamentalnym rytuałem jak espresso. Mleko, płynna czekolada, bita śmietana, cynamon, kakao niwelują wszystkie niedostatki smakowe. Być może to nie rodzaj kawy, dla prawdziwych smakoszy samej kawy. Być może ja takim nie jestem, choć uwielbiam dobre włoskie doppio, bo dla mnie mokka jest pyszna.
Mokka (Mocha)
Kawa Mokka

Mokka w „11 KOBIET …”

„– Doppio?
– A czy potrafisz przygotować mokkę?
– Nie ma sprawy. Mój ekspres mi to podpowie.”

Drugi rozdział z cyklu „Dorota” strona 219, I część tomu „Czerwiec”

Proponując kawę Dorocie, Marcin zapytał się o doppio, które poprzednio razem pili. Niewątpliwie zaskoczyła go prośbą o mokkę, bo choć jednym z jej składników również jest espresso to jest to całkowicie odmienna w smaku i wyrazie kawa. Tylko częściowo mógł liczyć na podpowiedź swojego ekspresu, bo żaden ekspres nie przygotuje w pełni prawdziwej mokki.

Z żadnego domowego ekspresu nie otrzymamy prawdziwej doskonałej mokki, a jedynie jej namiastkę. Owszem może być całkiem niezła, ale nie będzie spełniać pełnej gamy tego deserowego napoju. Podobnie z resztą jest z latte. Domowe przepisy to też uproszczenie. Owszem w powieści, Marcin pokusił się o przyrządzenie tej kawy, ale ja tego nie robię. Wolę w dobrej kawiarni, gdy robi to barista. Czyli rzadko ją pijam. Ale na ogół wówczas serwowany jest mi rarytas.

Kawa Mokka

Kawa mokka – jeden z wariantów kawy latte. Składa się z espresso, gorącego mleka oraz ciemnej lub mlecznej czekolady. W odróżnieniu od latte czy cappuccino kawa mokka nie zawiera piany. W zamian dodaje się bitą śmietanę i posypuje ją cynamonem lub kakao. Taką kawę serwuje się również czasami z kakao lub syropem czekoladowym. Istnieje wariant tej kawy, w którym zamiast ciemnej lub mlecznej czekolady dodaje się białą. Jest również odmiana zwana „zebrą”, do której dodaje się zarówno syrop z ciemniej, jak i z białej czekolady.

Nazwa „mokka” pochodzi od portu Mokka w Jemenie, skąd kiedyś sprowadzano kawę o czekoladowym smaku i zapachu.

Przygotowanie (maksymalny skrót): do wysokiej przezroczystej szklanki wlewa się espresso, a następnie czekoladę (może być w syropie lub w proszku, gorzka, mleczna lub biała) i miesza się składniki. Następnie wlewa się gorące mleko.

Kawa Mokka – zalety picia

Kawę Mocha pijamy ze względu na jej unikalny smak i aromat. Ale picie kawy Mokka, przynosi korzyści dla zdrowia. Kawa to doskonałe źródło kofeiny, która poprawia pamięć i koncentrację, a także redukuje uczucie senności i zmęczenia. Bogata jest również w szereg cennych składników, takich jak kwasy chlorogenowe, odpowiadające za redukcję wolnych rodników w organizmie i oczyszczanie go z toksyn. Ponadto kawa Mokka zwiększa produkcję serotoniny, która w dużej mierze wpływa na utrzymanie dobrego nastroju każdego dnia. Regularne picie kawy zmniejsza także ryzyko wystąpienia objawów Alzheimera i Parkinsona oraz zachorowania na cukrzycę typu 2.

Czekolada – to też składnik kawy Mocha –  posiada w swoim składzie substancje, które uelastyczniają ścianki naczyń krwionośnych, dzięki czemu spożywanie jej może przeciwdziałać pojawieniu się zatorów i innych problemów układu sercowo-naczyniowego. Jedzenie czekolady podnosi także poziom serotoniny we krwi i poprawia tym samym nastrój oraz samopoczucie. W czekoladzie znajduje się również magnez – cenna substancja wpływająca na właściwe funkcjonowanie układu nerwowego oraz odpornościowego, a także biorąca udział w procesie budowy kości i zębów.

Kawa Mokka pozwoli Ci delektować się wyjątkowym, czekoladowo-kawowym przysmakiem, który pomoże w zrelaksowaniu się i wpłynie korzystnie na Twoje zdrowie!

Spodobało się - udostępnij

Newsletter

Mój newsletter to najlepszy sposób by nie przegapić niczego co dzieje się wokół „11 KOBIET …” i co ma do powiedzenia autor powieści. 

Przeczytaj z cyklu Jeść, pić ...

Warzywa z grilla

Warzywa z grilla

Nie jestem jaroszem. A warzywa z grilla bardzo lubię. Przede wszystkim jako dodatek w daniu głównym. Ale różnorodny i bogaty ich zestaw może być samodzielnym

rzeczywistość miesza się z fantazją

zapisz się do newslettera

Mój newsletter to najlepszy sposób by nie przegapić niczego co dzieje się wokół „11 KOBIET …” i co ma do powiedzenia autor powieści.