Maciej Dziewięcki

Pieczone ziemniaki w ziołach

Pieczone ziemniaki to jedynie dodatek do mięs lub ryb w daniu głównym, ale dla amatorów ziemniaków potrafią być rarytasem. Żadne frytki do nich się nie umywają.
Pieczone ziemniaki w ziołach
Pieczone ziemniaki w ziołach

Pieczone ziemniaki w „11 KOBIETACH…”

Pieczone ziemniaki w ziołach jako dodatek do innych składników dań głównych występują w tomie „Czerwiec” trzykrotnie

Str 53 „11 KOBIET…” tom „Czerwiec” część I drugi rozdział z cyklu „W dwadzieścia lat później”

„– Panowie, czas na jedzenie. Obiad będzie dwudaniowy. Wybaczycie mi brak przystawek. Wydaje mi się, że i tak zaszalałem. Będzie smacznie i niezdrowo. Kolejne posiłki będą jeszcze bardziej niezdrowe. Na razie proponuję zupę krem z borowików, całkowicie mojej produkcji, no może przesadziłem, ale niewiele. A na drugie do wyboru trzy dania, oczywiście można spróbować każdego, czyli żeberka jagnięce z sosem balsamicznym, stek z pieprzem oraz kaczka nadziewana jabłkami i pomarańczami. Do tego mamy zapiekane ziemniaki lub biały ryż oraz zestaw jarzyn gotowanych na parze. Udało mi się przygotować choć jedną dietetyczną potrawę. Do tego proponuję wino, tym razem czerwone Clos Vougeot lub Côtes du Rhône le Clos du Caillou. To moje ulubione czerwone wina. Po obiedzie przejdziemy do degustacji mocniejszych trunków. No i oczywiście będę chciał poruszyć główny temat naszego spotkania. Na razie smacznego. Możemy sobie pogadać o dupie Maryni.”

Podczas obiadu przyrządzonego przez Marcina dla pięciu jego przyjaciół. Tu występują jako dodatek alternatywny z ryżem do żeberek jagnięcych, steka i nadziewanej kaczki wespół z jarzynami gotowanymi na parze. Jak dla mnie połączenie idealne.

Str 86 „11 KOBIET…” tom „Czerwiec” część II czwarty rozdział z cyklu „Bibiane Isabelle”

„Wzięliśmy z bufetu po zestawie różnego rodzaju sałatek oraz po ciastku czekoladowym, a także opiekane w ziołach ziemniaki plus pieczoną ćwiartkę kurczaka, ryż i jakieś słodko-kwaśne wieprzowe danie chińskie. Dla Belli był jeszcze zimny heineken, a dla mnie cytrynowa ice tea.”

Ten posiłek Marcin z Bellą spożywali w przy autostradowym barze w Holandii. Ziemniaki ziołach z pieczonym kurczakiem też bywają niezłym zestawieniem. Jeden z najmniej wyszukanych posiłków w mojej powieści. Mniej więcej identycznego kiedyś doświadczyłem i był bardzo dobry choć tylko w lokalnym fast-foodzie. Ale nawet tam dostrzegalny był wpływ kuchni indonezyjskiej na holenderską. Właśnie w pieczonych ziemniakach i przyprawach, w których były obtoczone.

Str 154 „11 KOBIET…” tom „Czerwiec” część II piąty rozdział z cyklu „Dorota”

„Na kolację zamierzałem podać grillowanego łososia z zieloną pietruszką i sokiem z cytryny, pieczone w ziołach ziemniaki i liściasty szpinak z masłem.”

Mój przepis na pieczone ziemniaki w ziołach

Do pieczenia nadają się zarówno młode ziemniaki jak i stare. Można je piec ze skórką lub bez. W całości, w ćwiartkach bądź ósemkach talarkach lub pokrojone na grube frytki. Lepsze są białe odmiany typu Irys lub Irga. Ja preferuję tę pierwszą. A ziemniaki pieczone w całości lub w ćwiartkach winny być podobnej wielkości. Ja piekę na ogół pokrojone na ćwiartki. Clou stanowią przyprawy i dobra oliwa.

Składniki dla 4 osób

Ziemniaki – 600 g

Oliwa z pestek winogron – 2-4 łyżki

Sól, pieprz

Zioła prowansalskie, słodka papryka, majeranek, suszony czosnek (może także być tymianek, rozmaryn, chili, oregano, gałka muszkatołowa, kolendra, cząber, estragon).

Sposób przyrządzania

  1. Stare ziemniaki obrać, młode wyszorować.
  2. Pokroić ziemniaki na mniej więcej równe ćwiartki, większe na ósemki. Ziemniaki powinny być podobnej wielkości, bo wówczas równo się upieką.
  3. Włóż ziemniaki do miseczki.
  4. W drugiej miseczce wymieszaj oliwę z przyprawami.
  5. Oblej ziemniaki tak sporządzonym sosem.
  6. Dokładnie i bardzo starannie wymieszaj tak by każdy ziemniaczek z każdej strony był obtoczony oliwą z przyprawami.
  7. Piecz w piekarniku wcześniej rozgrzanym do temperatury 180°C z termoobiegiem na blasze umieszczonej po środku przez 40-50 minut.
  8. Podczas pieczenia warto co 10-15 minut zmienić ułożenie ziemniaków (najlepiej szczypcami do grilla) i polać oliwą z blachy lub pozostałą w miseczce.
  9. Na ostatnie 5-10 minut należy zamienić termoobieg na górną grzałkę grillową, by ziemniaki mocniej się zarumieniły.

Ziemniaki należy podawać tuż po upieczeniu. Można na nie nałożyć po wiórku masła, odpowiednio dosolić, skropić sokiem z cytryny, posypać posiekaną zieleniną lub ziołami. Ja już nie posypuję ziołami, zaś bardzo lubię posypane posiekanym koperkiem. Wyśmienite są także maczane w sosach: czosnkowym, tzatziki, tatarskim, béarnaise, dijon, serowy czy chipotle.

Smacznego w miłym towarzystwie!

Spodobało się - udostępnij

Newsletter

Mój newsletter to najlepszy sposób by nie przegapić niczego co dzieje się wokół „11 KOBIET …” i co ma do powiedzenia autor powieści. 

Przeczytaj z cyklu Jeść, pić ...

Warzywa z grilla

Warzywa z grilla

Nie jestem jaroszem. A warzywa z grilla bardzo lubię. Przede wszystkim jako dodatek w daniu głównym. Ale różnorodny i bogaty ich zestaw może być samodzielnym

rzeczywistość miesza się z fantazją

zapisz się do newslettera

Mój newsletter to najlepszy sposób by nie przegapić niczego co dzieje się wokół „11 KOBIET …” i co ma do powiedzenia autor powieści.