Maciej Dziewięcki

PROSECCO

Prosecco stało się najpopularniejszymi alkoholowymi bąbelkami. To również ulubiony trunek Marcina głównego bohatera „11 KOBIET czyli Krótki traktat o PIĘKNIE”, do sączenia go wspólnie z kobietą. Prosecco jest nieożywionym bohaterem mojej powieści. Piękne kobiety uwielbiają pić dobre wino musujące w towarzystwie uwodzących je mężczyzn. Czytelniczki mojej powieści doskonale dostrzegły rolę tego trunku, a efektem tego był gift w postaci butelki Prosecco, który otrzymałem po moim wieczorze autorskim od jednej z czytelniczek. Bardzo wnikliwej, bardzo zainteresowanej, jeszcze bardziej pięknej i jeszcze bardziej intrygującej.
Prosecco
Prosecco

Prosecco w ”11 KOBIET …”

Nazwa Prosecco pojawia się 40 razy w pierwszej części tomu „Czerwiec” i 7 razy w drugiej. Marcin pije je z Bellą podczas kilku spotkań, z Agatą, Dorotą oraz Olgą i Kają. Z pozostałymi bohaterkami w tomie „Czerwiec” praktycznie nie miał na to szans, ale wielce prawdopodobne jest, że nadrobi to w kolejnych tomach. Najbardziej ten trunek pasuje mi do Diany. By zacytować wszystkie fragmenty z Prosecco musiałabym umieścić tu znaczną część tomu „Czerwiec”, a bez porównania lepiej czyta się go w wersji książkowej. Pokuszę się o kilka.

"– ... Jesteś jeszcze głodna? Zamawiamy coś konkretnego czy tylko deser? Proponuję lody plus bezę, no i prosecco, czyli włoskie winne bąbelki, oraz kawę.”

Pierwszy rozdział z cyklu „Bibiana Isabelle”, strona 124, tom „Czerwiec”, część I

Prosecco w czasie pierwszej kolacji Marcina i Belli w restauracji Morellino w SPA Głęboczek jako dodatek do deserów i kawy. Spełnia się w takiej roli bardzo dobrze.

Prosecco

„Dzięki temu po przyjeździe do domu nie musieliśmy się zabierać do gotowania, podgrzewania ani zmywania. Najbardziej pracochłonnym zajęciem było wstawienie trzech butelek prosecco do lodówki – żaden inny napój nie pasował mi do dzisiejszej sytuacji. Kilkanaście godzin nago w łóżku z Bellą – tylko prosecco. Nie czekaliśmy, aż trunek osiągnie odpowiednią temperaturę.”

Pierwszy rozdział z cyklu „Bibiana Isabelle”, strona 136, tom „Czerwiec”, część I

Idealna temperatura do picia Prosecco to 6-8°. Marcin z Bellą nie doczekali, aż wino osiągnie tę temperaturę. W tym przypadku Prosecco współgrało z ich erotycznym nastawieniem, a pożądanie nie pozwoliło na zachowanie cierpliwości, koniecznej do uzyskania przez wino odpowiedniej temperatury. Jak mówią badania naukowe musujący alkohol wzmaga euforię. Prosecco idealne jest więc do podgrzania erotycznej atmosfery.

Prosecco

„– To przestań gadać. Wypijmy i zacznij mnie całować. Albo zacznij mnie całować i pijmy jednocześnie.
Tak też zrobiliśmy. Kieliszki okazały się niepotrzebne. Prosecco świetnie smakowało bezpośrednio z ciała. I to z każdego jego zakątka. Z rowka między piersiami, z brzucha, ze wzgórka łonowego czy z zagłębienia na końcu pleców przed pośladkami. Wypicie całej butelki prosecco przez dwie osoby w ten sposób, a zarazem by nie zmarnowała się ani kropelka, wymagało sporo czasu i jeszcze więcej gimnastyki. Dla nas była to bardzo przyjemna gimnastyka, ekscytująca, a chwilami zabawna, gdy ustami goniliśmy ściekające po naszych ciałach kropelki.”

Pierwszy rozdział z cyklu „Bibiana Isabelle”, strona 138, tom „Czerwiec”, część I

Marcin z Bellą erotyczną atmosferę podgrzewali nie tylko samym piciem Prosecco, ale przede wszystkim sposobem jego picia. Jeżeli ktokolwiek jeszcze nie próbował takiego sposobu, to wiele doznań przed nim. Jeżeli próbował to warto powtórzyć. A spływające po ciele bąbelki bardzo przyjemnie i delikatnie łaskoczą.

Prosecco

„– Możesz przyjść koło siódmej? I czy mógłbyś przynieść prosecco? Strasznie je polubiłam.”

Drugi rozdział z cyklu „Bibiana Isabelle”, strona 225, tom „Czerwiec”, część I

Prosecco to rodzaj napoju alkoholowego, którego nie sposób nie polubić. Oczywiście poza skrajnymi przypadkami. Bella nie należała do skrajnych przypadków. Polubiła to musujące wino, nie tylko za jego własne walory, ale w dużej mierze na bazie skojarzeń sytuacyjnych z bardzo miłymi chwilami.

Prosecco

„– Jedno prosecco idzie na stół, a pozostałe wstaw do lodówki.
– Myślisz, że wypijemy aż tyle?
– Może nie, ale gdyby zabrakło, to dopiero byłoby nieszczęście.”

Drugi rozdział z cyklu „Bibiana Isabelle”, strona 228, tom „Czerwiec”, część I

Prosecco pije się lekko, można w przenośni powiedzieć, że jak wodę. W dobrej atmosferze na ogół za szybko się kończy.

Prosecco

„– ... Lody to przypadek. Po prostu pomyślałam, że w tak cholerny upał takie sorbety najbardziej będą pasowały. Więc jak?
– Dawaj. A ja napełnię szklaneczki zimnym prosecco. To będzie doskonałe uzupełnienie tych sorbetów. Następnym razem będziesz musiała spróbować aperola spritza, takiego koktajlu z prosecco, który mam nadzieję, będzie ci smakował.”

Drugi rozdział z cyklu „Bibiana Isabelle”, strona 233-234, tom „Czerwiec”, część I

Prosecco jest również doskonałym składnikiem różnych drinków. Aperol spritz jest najbardziej z nich znany i wyśmienity. Nic dziwnego, że Marcin pomyślał, że będzie musiał Bellę nim uraczyć.

Prosecco

„Postanowiłem wprosić się do niej na weekend, tak spontanicznie, dopadając ją na ulicy, gdy będzie wracać z pracy. Pomysł był równie idiotyczny, jak ryzykowny i ekscytujący. Aby spędzić miło wieczór, potrzebne jest dobre wino jako podstawa programowa. Pamiętałem, że podczas kolacji u Xaviera Agata wypiła morze prosecco. Tak więc na wszelki wypadek przygotowałem trzy butelki, a po namyśle dorzuciłem tradycyjnie butelkę mojego ulubionego czerwonego burgunda. Drugą podstawą programową jest dobre jedzenie. U Xaviera bardzo jej smakowało spaghetti z krewetkami. Postawiłem na owoce morza. Kupiłem krewetki tygrysie, które miałem zamiar poddusić na maśle, oraz mieszankę owoców morza do grillowania. Oczywiście nie liczyłem na to, że będziemy grillować, ale równie dobrze można je było przyrządzić na patelni lub w piekarniku. Do tego zaopatrzyłem się w natkę pietruszki i bagietkę.”

Pierwszy rozdział z cyklu „Agata”, strona 248-249, tom „Czerwiec”, część I

Marcin zastosował Prosecco jako jeden ze składników do uwiedzenia kobiety, obok dobrego jedzenia. Oparł się na wspomnianej wcześniej euforii bąbelkowej.

Prosecco

„Wypiliśmy nie po jednej, ale po dwie lampki wina. Zimne prosecco było świetne po porannym spacerze.”

Pierwszy rozdział z cyklu „Agata”, strona 270, tom „Czerwiec”, część I

W upalne dni Prosecco może bywać orzeźwiającym napojem. Tę rolę też świetnie spełnia.

Prosecco

„– Kończymy barolo małym toastem za sześć na dziewięć. Jak ci smakowało? Które z tych czterech win najbardziej?
– Barolo jest świetne, chyba dużo barwniejsze niż jakiekolwiek chianti czy toscano, które do tej pory najbardziej lubiłam z czerwonych włoskich win. Wczorajszy czerwony burgund też był świetny, może nawet jeszcze bardziej. Prosecco, dobre prosecco, zawsze jest genialne, szczególnie w taki upał. W kategorii rozkoszowania się winem nie umywa się jednak do tego białego burgunda. Trochę szkoda, że on posłużył nam częściowo jako napój orzeźwiający, bo powinno się go pić wyłącznie dla rozkoszy podniebienia. Nie da się wybrać najlepszego z nich. Każde było najlepsze.
– To zanim spełnimy nasze marzenia, spróbujemy jeszcze nebbiolo d’Alba. Lekki szum w głowie zawsze jest miły”

Pierwszy rozdział z cyklu „Agata”, strona 284, tom „Czerwiec”, część I

W kategorii porównawczej wymienionych przez Agatę win Prosecco to najniższa półka. A jednak dzięki swoim walorom może smakować nie gorzej niż wina z najwyższej półki. I tak go oceniała Agata. Właśnie w kontekście, w którym raczyła się nim z Marcinem.

Prosecco

„Chwilę później uznaliśmy mój pomysł z prosecco za najgenialniejszy, na jaki można było wpaść między prysznicem a łóżeczkiem. Czułem niedobór płynów w organizmie, a ten był najwłaściwszy na taką sytuację.”

Czwarty rozdział z cyklu „Bibiana Isabelle”, strona 71, tom „Czerwiec”, część II

Kolejny raz nasi bohaterowie zastosowali euforię bąbelkową i podgrzewali nią erotyczną atmosferę.

Prosecco

„Jeśli chodzi o napoje, to miało być bezalkoholowo ze względu na jej powrót samochodem. Kupiłem więc wodę gazowaną i niegazowaną oraz kilka rodzajów soków: jabłko, pomarańczę, grapefruita, czarną porzeczkę i pomidora. Doszedłem do wniosku, że jeden bądź dwa kieliszki jako aperitif na rozpoczęcie spotkania nie zaszkodzą w wieczornym prowadzeniu auta. Wybrałem prosecco, aperol spritz i białe wino. Dorzuciłem jeszcze wino Côté d’Anjou Rosé jako trunek pierwszego wyboru. To różowe wino według mnie jest doskonałe w czasie upałów, delikatne, a jednocześnie ma wyrazisty owocowy bukiet i smak. Niektórzy z założenia nie pijają różowego wina, traktując go jako pośledni gatunek. Nie rozumiałem ich i uważałem, że popełniają gruby błąd. Ale w związku z tym jako uzupełnienie wybrałem białe wino Hugel Riesling Alsace. Lubię alzackie rieslingi. One też są świetne na upał. Tak jak sama Alzacja są mieszanką dobrych cech białych win niemieckich i francuskich. Na ogół są lżejsze od francuskich, za to z mocniejszym bukietem niż niemieckie.”

Piąty rozdział z cyklu „Dorota”, strona 152, tom „Czerwiec”, część II

Prosecco oraz Prosecco jako składnik aperola spritza to również doskonały napój stosowany jako aperitif czyli wstęp do posiłku. Ma właściwości pobudzające apetyt.

Prosecco

„Można było się spodziewać dobrego jedzenia, przede wszystkim pasty z owocami morza. To była domena Xaviera. Hanka raczej miała dwie lewe ręce do gotowania. Można było się również spodziewać dużej ilości dobrego białego wina, w tym prosecco. Xavier zawsze był zaskoczony, jakie ilości wina są w stanie wlać w siebie Polacy.”

Pierwszy rozdział z cyklu „Olga i Kaja”, strona 212, tom „Czerwiec”, część II

Mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego, potrafią sączyć małe ilości wina przez cały dzień. Sumarycznie potrafią go wypić sporo, ale bywają zaskoczeni, że Polacy rzadko raczą się winem, a piją je jednorazowo w dużych ilościach.

Prosecco z przyjęcia Xaviera okazało się afrodyzjakiem (w dalszej części rozdziału). Alkohol rozluźnia, a bąbelki powodują euforię. Marcin o tym opowiedział swoim przyjaciołom, a co za tym idzie i nam. Opowieść jak można wywnioskować z tytułu rozdziału dotyczyła w jakimś stopniu Olgi albo Kai. Której? I jak? Tego można się dowiedzieć dopiero po przeczytaniu niemal całego tomu „Czerwiec”.

Prosecco

Wino musujące

Rodzaj wina o znacznym nasyceniu dwutlenkiem węgla. W przeciwieństwie do klasycznych win, powstający w procesie fermentacji dwutlenek węgla nie uchodzi swobodnie, ale jest zatrzymywany w butelce bądź zbiorniku. Dwutlenek węgla może też być dodawany sztucznie. W zależności od ilości piany rozróżnia się: wino musujące, półmusujące (we Włoszech: frizzante) i lekko musujące (we Francji: pétillant, we Włoszech: frizzantino). Wino musujące należy podawać w temperaturze 4-8 °C.

Najbardziej znane wina musujące:

– Szampan (Francja, Szampania);

Prosecco (Veneto, Włochy);

– Cava (Hiszpania, Katalonia);

– Franciacorta (Lombardia, Włochy);

– Asti Spumante (Piemont, Włochy);

– Lambrusco (Emilia Romania, Włochy);

– Crémant de Bourgougne (Francja, Burgundia);

– Crémant d’Alsace (Francja, Alzacja);

– Crémant de Bordeaux, Crémant de Die, Crémant du Jura, Crémant de Limoux, Crémant de Loire, Crémant de Savoie (Francja), Crémant de Wallonie (Belgia), Crémant de Luxembourg (Luksemburg);

– Sekt (Niemcy);

– Burnarj (Hiszpania, Andaluzja);

– Espumante (Portugalia)

Prosecco – co to jest?

Najlepsze włoskie jedzenie i napoje zaczynają się na literę „p” — pizza, pasta, prosciutto, parmezan, Prosecco.

Prosecco jest najpopularniejszym winem musującym we Włoszech i ma ogromną rzeszę fanów na całym świecie.

Oprócz wspaniałego smaku samego w sobie, Prosecco jest również świetne w koktajlach, takich jak Mimosa, Bellini i Aperol Spritz (Spritz Veneziano).

Prosecco to włoskie wino musujące. Jego nazwa pochodzi od wioski Prosecco (Prosecho) położonej niedaleko Triestu we Włoszech.

Prosecco jest wytwarzane z odmiany winorośli Glera w regionach Veneto i Friuli Venezia Giulia w północno-wschodnich Włoszech.

Zgodnie z zasadami DOC (denominazione di origine controllata), Prosecco może zawierać również do 15% innych odmian winogron, takich jak:

  • Chardonnay
  • Pinot Grigio (Pinot Gris)
  • Perera
  • Verdiso
  • Pinot Noir
  • Bianchetta Trevigiana
  • Pinot Bianco

Prosecco a Szampan

Kilka kluczowych różnic między Prosecco i Champagne:

  • Region produkcji: Prosecco jest produktem regionów Veneto i Friuli-Wenecja Julijska w północno-wschodnich Włoszech, szampan jest produkowany wyłącznie w regionie Szampanii we Francji.
  • Winogrona: Prosecco jest wytwarzane z winogron Glera, szampan jest mieszanką odmian winogron Pinot Noir, Chardonnay i Pinot Meunier.
  • Metoda produkcji: Prosecco stosuje niedrogą metodę fermentacji Charmat (metoda zbiornikowa), szampan jest wytwarzany przy użyciu drugiej fermentacji bezpośrednio w butelce (znanej również jako metoda tradycyjna lub méthode Champenoise).
  • Produkcja szampana jest bardziej czasochłonna i kosztowna, a także nadaje winu bardziej wyrafinowany smak i bogaty smak.
  • Ciśnienie atmosferyczne: Prosecco ma tylko trzy atmosfery, podczas gdy szampan jest bardziej musujący przy ciśnieniu 5-6 barów. Dzięki temu bąbelki szampana są bardziej trwałe i wyrafinowane.
  • Profil smakowy: Prosecco jest bardziej owocowe, podczas gdy Champagne ma smak drożdży z nutami brioche i śmietanki.
  • Cena: Prosecco – średnia cena 14 USD za butelkę, Szampan od około 50 USD.

Rodzaje Prosecco

  • Wino musujące : znane jako Prosecco Spumante .
  • Wino półmusujące : znane jako Frizzante, jego bąbelki znikają szybciej niż w Spumante.
  • Wino niemusujące: Prosecco bywa również wytwarzane jako białe wino niemusujące (Tranquillo). Stanowi tylko 5% całkowitej produkcji Prosecco i zwykle nie jest eksportowane poza Włochy.
  • Wino Prosecco Rosé : wina musujące różowe Prosecco wytwarzane są z odmian winogron Glera i Pinot Noir.
  • Col Fondo : ten rodzaj wina półmusującego przechodzi wtórną fermentację w butelce i pozostaje w nim osad. Wino jest mętne z bardziej złożonym profilem smakowym i musującą lekką konsystencją.

Prosecco może mieć również różne poziomy słodkości w zależności od poziomu cukru resztkowego:

  • Zero: 0 gramów cukru na litr
  • Brut natura : Do 3 gramów cukru na litr
  • Extra Brut : 3-6 gramów cukru na litr
  • Brut : 6-12 gramów cukru na litr
  • Ekstra Dry : 12-17 gramów cukru na litr
  • Dry : 17-32 gramów cukru na litr

Historia Prosecco

Previous slide
Next slide

Pierwsza wzmianka o winie Prosecco pochodzi z końca XVI wieku, kiedy Anglik Fynes Moryson odwiedził północno-wschodnie Włochy. W tamtych czasach Prosecco było jednym z najbardziej znanych lokalnie włoskich win.

W połowie XX wieku większość win Prosecco była bardzo słodka (podobnie jak Asti z Piemontu).

Od tego czasu jakość produkcji wina poprawiła się, a popularność wina wzrosła zarówno we Włoszech, jak i na całym świecie.

W Stanach Zjednoczonych Prosecco stało się ulubionym winem musującym  wszechczasów w 2000 roku, kiedy Mionetto zaczęło importować wino do tego kraju. W 2010 roku Wielka Brytania importowała 25% całego włoskiego Prosecco, co czyni ją największym rynkiem eksportowym tego wina.

W 2019 roku obszary Conegliano i Valdobbiadene, w których produkuje się Prosecco, zostały wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO .

Regiony winiarskie Prosecco

Previous slide
Next slide

Regiony winiarskie Prosecco dzielą się na:

  1. Prosecco DOC

Region Prosecco DOC składa się z dwóch podregionów – Treviso (na północ od Wenecji) i Triestu, które obejmują łącznie 9 prowincji produkujących wino.

Winnice położone są na płaskich równinach i zajmują powierzchnię ponad 23 000 hektarów.

Prosecco DOC produkuje Prosecco Rosé, spumante, frizzante i wino niemusujące.

  1. Prosecco Superiore DOCG

Regiony Prosecco DOCG produkują luksusowe wina Prosecco w stylu spumante, frizzante i Col Fondo.

Istnieją dwa regiony Superiore DOCG Prosecco:

  1. Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG

Ta apelacja Prosecco DOCG obejmuje strome winnice rozciągające się na ponad 6800 hektarach na zboczach Conegliano Valdobbiadene. Uważa się, że region ten produkuje wina Prosecco wyższej jakości w porównaniu z Prosecco DOC.

Ten region DOCG ma również dwie podstrefy:

  • Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG : Ten region Prosecco obejmuje ponad 107 hektarów i jest podzielony między 140 hodowców. Ziemia jest uważana za „Grand Cru” Prosecco i jest jedną z najdroższych we Włoszech (jej szacunkowa wartość wynosiła 1 milion dolarów).
  • Valdobbiadene Superiore Rive DOCG : Oprócz Cartizze istnieją również 43 podstrefy Rive, nazwane tak od wzgórz, na których uprawia się winogrona Prosecco.
  1. Asolo DOCG

Asolo to region Prosecco z 1800 hektarami winnic na zboczu wzgórza. Ten region DOCG nie jest podzielony na podstrefy i produkuje wysokiej jakości wina Prosecco.

Prosecco
Prosecco - klasyfikacja

Profil smakowy Prosecco, dobór do potraw i serwowanie

Prosecco to zwykle wino wytrawne o świeżej kwasowości.

Winogrono Glera nadaje winu wyraźny smak melona, ​​gruszki i jabłka oraz wiciokrzewu, cytrusów i białej brzoskwini. Ma 10,5-11,5% zawartości alkoholu i najlepiej smakuje schłodzone (4-10 stopni) w tulipanowym kieliszku.

Można pić wino Prosecco jako aperitif (mini butelki), ale można też pić wino w koktajlach, takich jak:

  • Mimoza
  • Belliniego
  • Spritz Veneziano

 

Owocowość i świeżość tego musującego wina sprawiają, że doskonale pasuje do menu pikantnych dań tajskich i azjatyckich (pikantne curry), wędlin (szynka parmeńska), dań z białego mięsa (kurczak, a także wieprzowina), dań morskich (krewetki, grillowane i smażone ryby), serów półmiękkich i twardych (Parmigiano) i owocowych przystawek.

Inne poradniki dobierają następujące potrawy:

Prosecco w wersji Extra Brut/Brut:

  • kuchnia azjatycka: smażony makaron z krewetkami, kurczakiem, wieprzowiną, tofu, pad thai, satay z kurczaka, owoce morza z chili i imbirem, stir-fry z ananasem, mango, tajskie curry, krewetki/kalmary w cieście, dania w tempurze, smażona/pieczona ryba w azjatyckiej marynacie, sushi
  • makaron lub risotto z owocami morza
  • prosciutto i inne podobnie dojrzewające
  • białe szparagi
  • focaccia, frittata
  • lekkie dania z kurczakiem, indykiem
  • delikatna cielęcina
  • kremowe sosy
  • łagodne sery, sery kozie
  • prażone, solone orzechy
  • omlet z serem
  • tosty z awokado

 

Prosecco w wersji Extra Dry/Dry:

  • bardziej pikantna kuchnia azjatycka
  • panettone
  • ciasta biszkoptowe
  • popcorn
  • ciasta/desery z wykorzystaniem jabłek, gruszek
  • makaroniki
  • sernik
  • owocowe musy i parfait
  • tarta z custardem

 

Ja bym stwierdził, że Prosecco jest idealnym rozwiązaniem do każdego dania, potrawy, wytrawnego i słodkiego oprócz tych, do których ewidentnie pasują czerwone wina. Świetne również jako aperitif i w koktajlach. Można go pić również jako doskonały napój alkoholowy, samoistnie. Sprawdza się fantastycznie w upały, a przede wszystkim w romantycznej i/lub erotycznej atmosferze.

Prosecco smakuje najlepiej, gdy jest młode (do trzech lat). Jednak niektóre Prosecco o wyjątkowej jakości można przechowywać nawet do siedmiu lat.

Najlepsze Prosecco

Nie wiem czy istnieje drugi taki rodzaj wina, a nawet alkoholu, w którym aż tak trudno byłoby wybrać najlepsze marki, najlepszych producentów, czy najlepsze konkretne wina. Prosecco stało się popularne w sieciach handlowych. Tam możecie znaleźć praktycznie wszystko. Od w miarę tanich win do niemal luksusowych. Ale na różne rynki dostarczane są różne wina. W wyspecjalizowanych sklepach winiarskich znajdziecie sumarycznie jeszcze pełniejszy asortyment, aczkolwiek ukierunkowany na droższe Prosecco. Zarówno w stacjonarnych jak i internetowych. Trzeba być niemal kiperem wina o szczególnej wrażliwości smakowo-węchowej, by móc ocenić poszczególne Prosecco. Jeszcze trzeba mieć doświadczenie i wiedzę, czyli również setki wypróbowanych Prosecco, by móc je ocenić. To też kwestia indywidualnych gustów smakowych. Jeżeli gdziekolwiek znajdziecie klasyfikacje Prosecco to na ogół są one bardzo subiektywne i częstokroć marketingowo-handlowe czyli związane np. z konkretnym dystrybutorem.

Nie będę Wam polecał konkretnych Prosecco, a po prostu zaprezentuję kilka wybranych. Ale czy rzeczywiście są najlepsze?

2007 Nino Franco Primo Franco Grave di Stecca Spumante Brut

2007 Nino Franco Primo Franco Grave di Stecca Spumante Brut

To Prosecco w stylu Brut jest świeże, o wysokiej kwasowości i owocowym posmaku. Oferuje elegancki bukiet aromatów cytrusów, zielonego jabłka i dojrzałej cytryny z nutą białych kwiatów.

2014 Bisol Crede Brut

Prosecco
2014 Bisol Crede Brut

Białe wino musujące z żywymi bąbelkami i słodkim aromatem wiciokrzewu. Na podniebieniu koncentrują się nuty smakowe owoców tropikalnych, gruszki i białej brzoskwini. Świetne zarówno jako aperitif, jak i w koktajlu.

2017 Ruggeri „Vecchie Viti” Prosecco Brut

Prosecco
2017 Ruggeri „Vecchie Viti” Prosecco Brut

To wytrawne wino musujące Prosecco ma wysoką kwasowość i lekką, musującą konsystencję. Bukiet jest bogaty z nutami brzoskwini, świeżych cytrusów i żółtego jabłka. To owocowe wino będzie dobrze komponować się z różnymi wędlinami i daniami kuchni azjatyckiej.

La Marca „Luminore” Prosecco Superiore, Conegliano Valdobbiadene

Prosecco
La Marca „Luminore” Prosecco Superiore, Conegliano Valdobbiadene

Wino musujące La Marca daje wytrawne, rześkie doznanie na podniebieniu z drobnymi, ale żywymi bąbelkami. Profil smakowy składa się z owoców pestkowych, cytrusów i żółtych jabłek z nutą słodyczy.

NV Mionetto MO – Luxury Prosecco di Valdobbiadene Cartizze DOCG

Prosecco
NV Mionetto MO – Luxury Prosecco di Valdobbiadene Cartizze DOCG

To eleganckie włoskie wino ma świeży cytrusowy aromat, któremu towarzyszą nuty smakowe gruszki i owoców tropikalnych. Podniebienie jest eleganckie i ma delikatny posmak skórki cytryny i białych kwiatów.

2020 Colesel „Cartizze Brut” Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG

Prosecco
2020 Colesel „Cartizze Brut” Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG

Młode wino musujące Prosecco z Valdobbiadene Prosecco DOCG. Na podniebieniu wyczuwalne nuty świeżych truskawek z wyraźną kwasowością, zachwycającymi musującymi bąbelkami i nutami białej brzoskwini, dojrzałej cytryny i kwiatów.

2018 Bianca Vigna Millesimato Brut

Prosecco
2018 Bianca Vigna Millesimato Brut

To włoskie wino ma delikatne bąbelki i soczyste smaki owoców pestkowych, mango i owoców cytrusowych. Bukiet aromatów urzeka nutami wiciokrzewu i zielonego jabłka.

Santa Margherita Brut Prosecco Superiore di Valdobbiadene DOCG

Prosecco
Santa Margherita Brut Prosecco Superiore di Valdobbiadene DOCG

To wino musujące ma pieniące się bąbelki i dominujący profil smakowy melona spadziowego i brzoskwini. Ma lekką nutę limonki i długi mineralny finisz.

Adriano Adami Garbel Prosecco Treviso Brut

Prosecco
Adriano Adami Garbel Prosecco Treviso Brut

To luksusowe wino Prosecco pochodzi z prowincji Treviso w regionie Prosecco DOC. Ma niski poziom słodyczy, dominujące smaki owoców cytrusowych i owoców tropikalnych oraz warstwowe aromaty białej brzoskwini, minerałów i miodu. Można przygotować pyszny koktajl brunchowy lub pić jako aperitif z przystawką prosciutto.

2013 Willa Sandi Millesimato Brut

Prosecco
2013 Willa Sandi Millesimato Brut

To tradycyjne włoskie wino musujące o subtelnej słodyczy, żywym musowaniu, intensywnym cytrusowym smaku i aromacie wiciokrzewu. Ma zachwycające, trwałe bąbelki i jasną kwasowość.

6 najciekawszych Prosecco z Polskiego rynku

Mionetto Prosecco Treviso DOC Brut

Prosecco
Mionetto Prosecco Treviso DOC Brut

Prosecco Mionetto Treviso DOC Brut to wino, które można spotkać praktycznie w każdym sklepie. Jednakże popularność marki nie zawsze idzie w parze z jakością, przynajmniej z tą konkretną butelką. Prosecco ma blado-żółty kolor z dużą ilością dużych bąbelków. Zapach przypomina owoce tropikalne, mango z przebijającym się zapachem brzoskwini oraz rumianku. W smaku dominuje standardowo jabłko i cytryna, a posmak jest delikatnie słony. W mojej ocenie wino jest raczej ciężkie, mocno musujące o średnim poziomie kwasowości. Ale jak na cenę około 30 zł całkiem przyzwoite.

Mionetto Prosecco Rose DOC Extra Dry Millesimato 2019

Mionetto Prosecco Rose DOC Extra Dry Millesimato 2019

Prosecco Mionetto Rose DOC Extra Dry Millesimato 2019 to różowe wino, które można kupić za około 30 złotych. Jest to pierwsze wino rocznikowe wprowadzone przez popularną markę Mionetto. Prosecco ma jasno-różowy kolor z dużą ilością średnich bąbelków. Zapach przypomina słodką brzoskwinię oraz lawendę. W smaku dominuje słodka brzoskwinia, z lekko cierpką cytryną i truskawkami. Dosyć złożony bukiet, który daje radość z picia. Wino ma lekki charakter, z niskim poziomem kwasowości. Bardzo ciekawa propozycja!

Delloro Valdobbiadene Prosecco Superiore di Cartizze DOCG Brut

Prosecco
Delloro Valdobbiadene Prosecco Superiore di Cartizze DOCG Brut

Delloro Valdobbiadene Prosecco Superiore di Cartizze DOCG Brut to wytrawne wino najwyższej apelacji Prosecco. Wino pochodzi z 107 hektarowego obszaru Cartizze, który słynie z najlepszych możliwych warunków do produkcji Prosecco. Wino można było zakupić w sieci sklepów Lidl za około 90 złotych, a następnie trafiło na promocję i jego cena spadła do około 60 złotych. Biorąc pod uwagę szczególny region Cartizze oraz ograniczoną ofertę win z tego regionu w Polsce to cena była ogromnie atrakcyjna. Wino ma mieniący się w świetle słomiany kolor, który ukazuje dosyć małą ilość maleńkich bąbelków, co świadczy o bardzo dobrej jakości wina. Bukiet zapachowy jest bardzo rozbudowany, czego nie znajdziemy w tańszych winach Prosecco. Wyczuwalne są wiosenne kwiaty i zielone jabłko. Smak natomiast jest bardzo delikatny i elegancki. Oprócz zielonego jabłka znajdziemy słodsze nuty nektarynki i minerałów. Wino jest bardzo dobrze skomponowane, gładkie i dobrze zbalansowane. Opisywane Prosecco daje ogromną przyjemność z picia, jest lekkie i delikatnie musuje podniebienie. Jeśli znajdziesz je jeszcze na półce sklepowej to nie zastanawiaj się ani chwili.

Gancia Prosecco Rose DOC Extra Dry Millesimato 2019

Prosecco
Gancia Prosecco Rose DOC Extra Dry Millesimato 2019

Prosecco Gancia Rose DOC Extra Dry Millesimato 2019 to różowe wino, które można było kupić w sieci sklepów Carrefour oraz Frisco.pl za około 35 złotych. Wino ma intensywny różowy kolor, który skrywa średnią ilość bąbelków dużych rozmiarów. Zapach jest bardzo interesujący, pełny owoców i kwiatów. Rozpoznawalne są nuty brzoskwini i płatków róż. W smaku wyczuwalne jest jabłko oraz słodkie truskawki bądź poziomki. Wino jest generalnie bardzo lekkie, o średnim poziomie kwasowości ale dosyć mocno musujące. Bardzo, bardzo dobre wino! Godne polecenia!

Bella Cucina Prosecco DOC Extra Dry

Prosecco
Bella Cucina Prosecco DOC Extra Dry

Prosecco Cucina Prosecco DOC Extra Dry było dostępne w sieciach sklepów Tesco za ekstremalnie niską ceną 20 złotych. Cena może sugerować bardzo słabo wykonane wino, jednak w rzeczywistości jest zupełnie inaczej! Wino posiada blady, słomiany kolor ze średnią ilością bąbelków średniej wielkości. Odczuwalny jest bardzo ładny, lekko słodki zapach mango, jabłka oraz jaśminu. Smak jest nieco słodki, dominuje jabłko i gruszka. Wino ma średni charakter, dosyć mocno odświeża, a bąbelki przyjemnie muskają podniebienie. Warto je kupić, w szczególności przy tak atrakcyjnej cenie.

Martini Prosecco DOC Extra Dry

Prosecco
Martini Prosecco DOC Extra Dry

Prosecco Martini DOC Extra Dry można dostać praktycznie w każdym sklepie za przystępną cenę. Wino posiada blady, złoty kolor oraz dużą ilość bąbelków średnich rozmiarów. Nos zdominowany jest przez jabłko oraz cytrynę, gdzieś w oddali odczuć można delikatne nuty czarnego bzu i brzoskwini. W smaku ponownie wyczujemy jabłko i cytrynę, które przy akompaniamencie bąbelków dosyć mocno zmusują podniebienie. Wino ma raczej lekki charakter i jest odświeżające, jednak bez większych fajerwerków.

Spodobało się - udostępnij

Newsletter

Mój newsletter to najlepszy sposób by nie przegapić niczego co dzieje się wokół „11 KOBIET …” i co ma do powiedzenia autor powieści. 

Przeczytaj z cyklu Jeść, pić ...

Warzywa z grilla

Warzywa z grilla

Nie jestem jaroszem. A warzywa z grilla bardzo lubię. Przede wszystkim jako dodatek w daniu głównym. Ale różnorodny i bogaty ich zestaw może być samodzielnym

rzeczywistość miesza się z fantazją

zapisz się do newslettera

Mój newsletter to najlepszy sposób by nie przegapić niczego co dzieje się wokół „11 KOBIET …” i co ma do powiedzenia autor powieści.