Sałatka z rukoli z gotowaną gruszką, gorgonzolą i orzechami włoskimi w „11 KOBIET …”
„Po długich dyskusjach w końcu zdecydowaliśmy się na trzy dania pierwsze: carpaccio z polędwicy wołowej z płatkami parmezanu i oliwą truflową, sałatkę z rukoli z gotowaną gruszką, gorgonzolą i orzechami włoskimi oraz zupę toskańską na bazie pomidorów i świeżej bazylii.”
Pierwszy rozdział z cyklu „Agata”, strona 275, część I tomu „Czerwiec”
Sałatka z rukoli była dla Marcina i Agaty jednym z trzech pierwszych dań, zamówionych w Casa Italia. W różnych restauracjach i w różnych miejscach na świcie sałatki bywają zarówno starterami, osobnymi daniami, jak i dodatkami do dań głównych. Czasami o tym decyduje ich smak, czasami wielkość, a czasami jest to wynikiem lokalnych tradycji. Sałatkę z rukoli z gotowaną gruszką, gorgonzolą i orzechami włoskimi można podawać we wszystkich tych wariantach, aczkolwiek jako osobne danie będzie skromne. Generalnie to danie jest słodkie, tym bardziej, że polewane jest dressingiem miodowym lub miodowo-musztardowym, więc może być również deserem. Tym bardziej jeżeli gorgonzolę, która jest wyraźnie słona zastąpimy mniej słonym serem. Ale cały urok smakowy tej sałatki to połącznie mocnych smaków słodkiego ze słonym i lekko cierpkiego orzechów włoskich. Niektórym słodki smak nie będzie pasował do mięsnych dań głównych. Aczkolwiek w gruncie rzeczy właśnie ten smak, z mocnym akcentem słodkim jest rewelacyjny praktycznie do każdego rodzaju mięsa. Mnie w zasadzie nie pasuje jedynie do dań rybnych.
Sałatka z rukoli z gotowaną gruszką, gorgonzolą i orzechami włoskimi
W Casa Italia ta sałatka występowała z gotowaną gruszką. Ja mam doświadczenie w takowej sałatce z surowymi gruszkami, bądź z syropu, bądź marynowanymi z octu. Kiedyś najbardziej smakowała mi z gruszką marynowaną z octu, a aktualnie z syropu. Natomiast surowa gruszka nadaje najwięcej soczystości sałatce. Być może gotowana gruszka to po prostu gruszka z syropu, bo właśnie przez gotowanie uzyskuje się gruszki w syropie.
Składniki:
porcja rukoli (1 paczka, ok 100g)
1 gorgonzola (150 g)
1,5- 2 gruszki
garść orzechów włoskich (ok. 150 g)
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki miodu
6 łyżek oliwy z oliwek
Przepis
- Najpierw przygotować sos. Musztardę, ocet, miód i oliwę energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Można dodać trochę pieprzu.
- Odsączone z syropu gruszki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w ósemki, półplasterki lub kostkę. Ja preferuję ósemki, a nawet cieńsze szesnastki
- Rukolę dokładnie umyć i osuszyć, a następnie ułożyć na dużym talerzu. Na wierzchu poukładać pokruszoną gorgonzolę oraz gruszki. Całość posypać orzechami i polać sosem.
- Dla tych, którzy są uczuleni na orzechy włoskie lub ich nie lubią proponuję zastąpić je orzechami nerkowca.