Twarożek w „11 KOBIET…”
„– … a potem śniadanie. A co szefowa kuchni dziś serwuje?
– Twarożek z rzodkiewką i dymką oraz jajecznicę na kiełbasie ze szczypiorkiem.”
Drugi rozdział z cyklu „Bibiana Isabelle”, strona 235, I część tomu „Czerwiec”
Twarożek w tomie „Czerwiec” pojawia się tylko ten jeden raz. Chyba stał się trochę zapomniany, a przecież kiedyś był niezwykle popularny. Przynajmniej u mnie w domu, ale o ile dobrze pamiętam to w domach u wszystkich moich znajomych. I nie tylko z rzodkiewką i dymką, ale w różnych wersjach. Także na słodko.
W moim domu rodzinnym twarożek był jednym z najczęstszych składników śniadania. Obok jajek i dżemu. Chyba najbardziej lubiłem na słodko ze śmietaną i cukrem. Teraz byłoby to danie niemal niedopuszczalne, właśnie ze względu na cukier. Ale wówczas jakoś mniej szkodziło i wydaje mi się, że mimo tego, że zajadaliśmy mnóstwo niezdrowej żywności to mniej procentowo było dzieci otyłych. Z rzodkiewką, cebulka, dymką lub szczypiorkiem też pojawiał się często. Oczywiście wówczas dymkę, szczypiorek i rzodkiewkę można było dostać w zasadzie wyłącznie w sezonie. Dziś o każdej porze roku. Ale zanim pojawił się na talerzyku, w miseczce, bądź na kromce pieczywa, po wszystkie produkty do niego konieczne było udac się na targ. Tam kupowało się odpowiedni biały ser, śmietanę i zieleninę. Te produkty z targu, „od chłopa” lub „od baby” jak wówczas się mówiło (dziś powiedzielibyśmy od producenta rolnego), po prostu były o niebo smaczniejsze niż ze sklepu, a czasami także tańsze. A poza tym targ dla warszawskich dzieciaków był atrakcją, z gatunku folklorystycznych.
Twarożek z rzodkiewką i dymką
Twarożek z rzodkiewką i dymką to nic trudnego. Trochę zabawy w krojenie i mieszanie.
U mnie to wygląda tak:
Składniki
Dla 4 osób
200-250 g twarogu (ja używam tłustego, w większości przepisów znajdziecie półtłusty)
100-200 ml kefiru naturalnego, najlepszy jest „grecki” (czasami używamy śmietany 18%) Im więcej kefiru, bądź śmietany to twarożek jest mniej suchy, bardziej papkowaty, konsystencji miękkiej masy, pasty
Pół pęczka rzodkiewek, pół pęczka dymki (lub szczypiorku, lub 1 średnia cebulka biała lub czerwona)
Sól, pieprz (najlepszy efekt daje ziołowy lub kolorowy)
Przygotowanie
- Twaróg widelcem rozdrabniam najdrobniej jak to możliwe.
- Dodaję jogurt naturalny i dokładnie mieszam
- Dymkę siekam drobno (szczypiorek analogicznie, cebulkę kroję w drobną kostkę lub przepuszczam przez maszynkę do rozdrabniania warzyw)
- Rzodkiewkę rozdrabniam na małe kawałeczki w maszynce do rozdrabniania warzyw (można pokroić w drobną kostkę, albo zetrzeć na grubej tarce, co przy małych rzodkiewkach grozi starciem palców)
- Dorzucam do twarożku, solę, pieprzę. Całość mieszam. Gotowe.
SMACZNEGO!