Maciej Dziewięcki

Warzywa z grilla

Nie jestem jaroszem. A warzywa z grilla bardzo lubię. Przede wszystkim jako dodatek w daniu głównym. Ale różnorodny i bogaty ich zestaw może być samodzielnym daniem. Bardzo smacznym i wystarczającym by się najeść.
Warzywa z grilla
Warzywa z grilla

Warzywa z grilla w „11 KOBIET czyli …”

„Wahaliśmy się, czy jeść steki wyłącznie z sosem, czy jeszcze z jakimiś dodatkami. Kiedyś w San Francisco w podobnym lokalu cała nasza grupa skusiła się na dodatki w postaci zasmażanych ziemniaków i miksu sałat. I niemal nikt nawet ich nie spróbował. Steki były takiej wielkości, że wystarczały przynajmniej na trzy posiłki. Nie spodziewałem się w Polsce steku size USA, a ponadto zwyciężyło łakomstwo, więc szparagi w emulsji maślanej i warzywa z grilla uzupełniły nasze zamówienie.”

Pierwszy rozdział z cyklu „Agata”, strony 294-295, część I tomu „Czerwiec”

Jakie warzywa z grilla zaserwowano Marcinowi i Agacie, Marcin nam nie przekazał. Na ogół w restauracjach w takim zestawie występuje kompozycja 4-6 różnych warzyw. Jakie to zależy przede wszystkim od pory roku, ale również od szefa kuchni. Wybór jest duży, bo owszem jest kilka warzyw powszechnie uznawanych za najbardziej nadające się na grill, jak choćby cukinia, papryka czy cebula, ale w zasadzie to niemal każde warzywo można grillować. Warzywa z grilla idealnie według mnie pasują do steków. Szparagi również. Aczkolwiek szparagi dodają stekom łagodności, zaś warzywa z grilla komponują się z nimi smakowo. Alternatywnym rozwiązaniem, jeszcze innym, jest mix sałat. Jak widać po wyborze Marcina i Agaty najmniej im odpowiadającym.

Jakie warzywa na grill?

O tym jakie warzywa dobrać na grilla decydują przede wszystkim indywidualne upodobania smakowe. To też decyduje czy będziemy je doprawiać i czym. W dalszej kolejności pragmatyka, czyli ich sezonowa dostępność oraz wielkość powierzchni grilla. Należy również brać pod uwagę czas potrzebny na grillowanie poszczególnych warzyw. Jest jeszcze jeden czynnik. W przypadku grillowania warzyw niezwykle istotny. Kolorystyka. Dobrze dobrane kolorystycznie warzywa, to dodatkowy walor estetyczny. Przyjemne doznania wzrokowe estetyczne znakomicie podnoszą pozytywne nastawienie, a co za tym idzie smak każdej potrawy. W przypadku warzyw najmniej istotny jest czynnik finansowy, bo oprócz nielicznych, ich dobór na grilla ma niewielki wpływ na koszty.

W różnych przepisach na grillowane warzywa znaleźć można szparagi, paprykę, cebulę, cukinię, bakłażana, pieczarki (co prawda to nie warzywo, ale bywa w handlu w stoiskach warzywniczych i są świetne z grilla), ziemniaki, a także marchewki, kalafiora, brokuły, buraki, pomidory, kapustę, kukurydzę, bataty, a nawet czosnek.

Ziemniaki: Najlepiej grillować je w folii. Można też opiekać je w skórce przez ok. 20 minut. Można wcześniej je przez kilka minut podgotować i dopiero grillować. Wówczas potrzebują mniej czasu. Ziemniaki są świetne gdy obtoczymy je w oliwie i ziołach prowansalskich, toskańskich lub samym rozmarynie, tymianku lub oregano. Podobnie jak ziemniaki grillujemy bataty.

Papryka: Najlepiej nadają się kolorowe, duże papryki, ale dobre są także inne podłużne odmiany. Dla estetyki konieczne jest grillowanie jednoczesne czerwonej, żółtej i zielonej papryki. Należy usunąć z nich nasiona i pokroić je na części, po czym skropić olejem i grillować 5 minut z każdej strony.

Cebula: Słodkie cebule są świetne do grillowania, podobnie jak czerwone, które są łagodniejsze w smaku. Cebulę należy pokroić na grube plastry lub na ćwiartki. Obrać, pokroić w plastry o 2-3 cm grubości, obtoczyć w oliwie i soli i grillować przez 2 do 3 minut z każdej strony.

Cukinia: Należy wybierać młode okazy o średniej wielkości. Na ruszt trzeba pokroić je wzdłuż w grube plastry, natomiast na płytę lub szaszłyki można pokroić je w mniejsze kawałki. Grillujemy po 5-6 minut po obu stronach.

Bakłażany: Bakłażany najlepsze są dojrzałe z gładką, jędrną skórką i bez przebarwień. Należy pokroić je na dwucentymetrowe plastry, posmarować oliwą i grillować przez około 5 minut po obydwu stronach.

Szparagi: Najlepsze są zielone. Wystarczy odłamać zdrewniałą końcówkę, wrzucić je do miski, wymieszać w oliwie z oliwek z solą i grillować przez 4- 5 minut.

Pieczarki: Można używać zarówno białe pieczarki, jak i portobello. Należy usunąć nóżki i grillować kapelusze w całości lub przekrojone na połowę. Można je faszerować ziołowym masłem. Pieczarki grillujemy na ogół ok. 10-15 minut.

Pomidory: Doskonale sprawdzą się koktajlowe lub odmiany ze zwartym miąższem i małą ilością wody. Jeśli są małe, można grillować je w całości, większe kroimy na połowę. Należy grillować je przez 3-4 minuty, często obracając, aby mogły równomiernie się zarumienić.

Kapusta: Do grillowania nadają się odmiany: pekińska, młoda biała lub czerwona oraz pak choi. Ważne jest, aby pokroić je na kawałki w taki sposób, aby trzymały się w całości. Czas grillowania od 10 do 30 minut w zależności od gatunku i wielkości kawałków.

Marchewka: Do grillowania najlepsza jest młoda. Grillujemy je w całości. Potrzebuje podobnego czasu jak ziemniaki około 15-20 minut.

Kukurydza: Do grillowania wybieramy odmianę mini. Grillujemy ją w całych kolbach. Można nie odrywać liści. Podczas grillowania należy ją często obracać. Czas grillowania 20-25 minut.

Z czym podawać grillowane warzywa?

Grillowane warzywa mogą być doskonałym dodatkiem do różnych mięs. Grillowanych również. Świetnie komponują się smakowo ze stekami. Również, a może przede wszystkim, najsmaczniejsze są jako samodzielne danie. Im bardziej urozmaicona wówczas ich kompozycja tym danie będzie ciekawsze. W takim przypadku jedynym ich uzupełnieniem mogą być sosy. Do warzyw z grilla pasuje wiele sosów. To już kwestia gustów smakowych. Sos chimichurri, winegret, pesto, dip jogurtowy z dodatkiem ziół i przypraw, sos czosnkowy, sos tzatziki, sos Aioli, lub sos tatarski to najodpowiedniejsze propozycje, ale nie jedyne.

Spodobało się - udostępnij

Newsletter

Mój newsletter to najlepszy sposób by nie przegapić niczego co dzieje się wokół „11 KOBIET …” i co ma do powiedzenia autor powieści. 

Przeczytaj z cyklu Jeść, pić ...

Szparagi w emulsji maślanej

Szparagi w emulsji maślanej

Szparagi do niedawna należały raczej do rzadko spotykanych i luksusowych warzyw na naszym rynku. Dziś nadal nie należą do najtańszych, ale są pyszne. Zarówno te

rzeczywistość miesza się z fantazją

zapisz się do newslettera

Mój newsletter to najlepszy sposób by nie przegapić niczego co dzieje się wokół „11 KOBIET …” i co ma do powiedzenia autor powieści.