Maciej Dziewięcki

Wina francuskie białe – Bourgogne Chardonnay, Riesling, Sylvaner d’Alsace, Chablis

Bourgogne Chardonnay, Riesling, Sylvaner d'Alsace, Chablis to świetne wina. Francuskie. Bywają kosmicznie drogie, bardzo drogie i raczej trudno znaleźć tanie. Nawet te o w miarę przystępnych cenach są po prostu ambrozją. Zbrodnią byłoby pić je wyłącznie dla szumu w głowie, choć po nich też ten szum jest możliwy. Nimi trzeba i warto się delektować.
Wina francuskie białe - Bourgogne Chardonnay, Riesling, Sylvaner d'Alsace, Chablis
Francuskie białe wino

Wina francuskie białe - Bourgogne Chardonnay, Sylvaner d'Alsace, Riesling, Chablis w „11 KOBIET …”

„– Może to nie najlepsza pogoda, ale mam ochotę na włoskie czerwone wino, może chianti, może toscano.
– Czyżby we Włoszech latem nie piło się czerwonego wina? A może tam jest znacznie chłodniej? Pasują jak najbardziej, ale ja bym ci polecał wina z Piemontu. Barolo w pierwszej kolejności, a także nebbiolo d’Alba. Dobre są też barbera d’Alba lub barbera d’Asti oraz bardolino. Ale ja mam również ochotę na zimne białe wino.
– To poleć jakieś francuskie.
– Z tego, co tu widzę, polecam bourgogne chardonnay, sylvaner d’Alsace oraz chablis. – To weźmy po butelce każdego.”

Pierwszy rozdział z cyklu „Agata”, strona 275, część I tomu „Czerwiec”

„ - … Jak ci smakowało? Które z tych czterech win najbardziej?
– Barolo jest świetne, chyba dużo barwniejsze niż jakiekolwiek chianti czy toscano, które do tej pory najbardziej lubiłam z czerwonych włoskich win. Wczorajszy czerwony burgund też był świetny, może nawet jeszcze bardziej. Prosecco, dobre prosecco, zawsze jest genialne, szczególnie w taki upał. W kategorii rozkoszowania się winem nie umywa się jednak do tego białego burgunda. Trochę szkoda, że on posłużył nam częściowo jako napój orzeźwiający, bo powinno się go pić wyłącznie dla rozkoszy podniebienia. Nie da się wybrać najlepszego z nich. Każde było najlepsze.”

Pierwszy rozdział z cyklu „Agata”, strona 284, część I tomu „Czerwiec”

„Zanim zaczniemy gadać, proponuję jakiś powitalny toast. Czy może być dobrze schłodzony biały burgund Clos Vougeot? Wiem, że burgundy znane są czerwone, ale białe są jak białe kruki i gwarantuję, że warte grzechu.”

Drugi rozdział z cyklu „W dwadzieścia lat później”, strona 47, część I tomu „Czerwiec”

„Postanowiłem zamówić z Bazylii pizzę, na przystawkę zaserwować łososiowe carpaccio, a na deser crème brûlée. Do przystawki wypijemy rieslinga, do pizzy burgunda, ona symbolicznie po małym kieliszku, a do deseru kawę z ekspresu.”

Czwarty rozdział z cyklu „Anna”, strona 38, część II tomu „Czerwiec”

„Jeśli chodzi o napoje, to miało być bezalkoholowo ze względu na jej powrót samochodem. Kupiłem więc wodę gazowaną i niegazowaną oraz kilka rodzajów soków: jabłko, pomarańczę, grapefruita, czarną porzeczkę i pomidora. Doszedłem do wniosku, że jeden bądź dwa kieliszki jako aperitif na rozpoczęcie spotkania nie zaszkodzą w wieczornym prowadzeniu auta. Wybrałem prosecco, aperol spritz i białe wino. Dorzuciłem jeszcze wino Côté d’Anjou Rosé jako trunek pierwszego wyboru. To różowe wino według mnie jest doskonałe w czasie upałów, delikatne, a jednocześnie ma wyrazisty owocowy bukiet i smak. Niektórzy z założenia nie pijają różowego wina, traktując go jako pośledni gatunek. Nie rozumiałem ich i uważałem, że popełniają gruby błąd. Ale w związku z tym jako uzupełnienie wybrałem białe wino Hugel Riesling Alsace. Lubię alzackie rieslingi. One też są świetne na upał. Tak jak sama Alzacja są mieszanką dobrych cech białych win niemieckich i francuskich. Na ogół są lżejsze od francuskich, za to z mocniejszym bukietem niż niemieckie.”

Piąty rozdział z cyklu „Dorota”, strona 152, część II tomu „Czerwiec”

„– Wejdź, proszę, zdejmij płaszcz, dziś to ja w dużej części będę scenarzystą. Zamiast kawy proponuję mały aperitif w postaci różowego wina Côté d’Anjou, jeśli ci nie odpowiada, to podam alzacki biały riesling. Do wieczora nie będzie po nim śladu. Później proponuję pierwszą część lunchu. To doskonała pora na niewielką przekąskę.”

Piąty rozdział z cyklu „Dorota”, strona 155, część II tomu „Czerwiec”

„Po pięciu minutach byliśmy na miejscu. Wystrój nam się spodobał. W środku niemal wszystkie stoliki były zajęte, co świadczyło o tym, że jedzenie powinno być dobre. Ale dla nas też znalazło się jeszcze miejsce. Bella wybrała zupę z homara, a ja francuską zupę rybną bouillabaisse na bazie różnych ryb i owoców morza z pomidorami i mnóstwem przypraw. Na drugie wzięliśmy dla dwóch osób mikst grillowy z krewetkami, kalmarami, solą, krewetkami królewskimi, homarem i filetem z okonia morskiego. Podawane to było z małżami w sosie pomidorowym. Dodatkowo zamówiliśmy frytki i sałatkę oraz butelkę białego chablis. Uwielbiam owoce morza i dania rybne. Te były wspaniałe.”

Czwarty rozdział z cyklu „Bibiana Isabelle”, strona 57, część II tomu „Czerwiec”

O białym burgundzie był mój pierwszy artykuł o trunkach. Konkretnie o Clos Vougeot, tym, który stanowił powitalny toast dla przyjaciół Marcina. Ale nie tylko Clos Vougeot wart by o nim napisać. A z białych francuskich win nie tylko burgundy. Oczywistym jest, że wino powinno być dobrane przede wszystkim do potraw, a po drugie do miejsca, w którym jest pite, a po trzecie do okoliczności. Generalnie czerwone wina są pełniejsze, masywniejsze, mocniejsze, a białe bardziej delikatne. I może właśnie dlatego minimalnie bardziej je lubię. W cytowanych fragmentach pojawia się burgund, riesling, sylvaner i chablis. Wszystkie bywają świetne. Do każdego mam sentyment związany z moimi pierwszymi wyprawami za żelazną kurtynę. Bajkowe, przepiękne, kolorowe alzackie miasteczko Riquewihr było pierwszym miejscem we Francji, do którego trafiłem. Pierwszym na tak zwanym Zachodzie. Dziś, dla wielu, jedno z po prostu ładnych miejsc. W połowie lat 80-tych w zetknięciu z totalną polską szarzyzną i kryzysem było bajecznym szokiem. Wówczas miałem okazję i wielką przyjemność degustacji tamtejszych świetnych rieslingów i sylvanerów, choć zapewne do degustacji nie były przeznaczone te najlepsze. Mimo, że wówczas dla mnie butelka wina kosztowała majątek, to jedną nabyłem. Burgundia to kilka sezonów winobrań. Ciężkiej pracy, świetnej zabawy i bardzo dobrych zarobków. Te ostatnie pozwoliły mi na pierwsze zwiedzanie Francji i Paryża. A chablis było ulubionym winem moich paryskich znajomych, u których się zatrzymywałem by zwiedzać Paryż. Ale to nie tylko sentyment. Te wina bywają po prostu świetne. Niezależnie od ich przedziału cenowego.

Francuskie regiony winnic

Francja jak się obiegowo utarło jest krajem wina i serów. Oprócz serów ma mnóstwo pysznych jedzeniowych specjałów. A oprócz wina produkuje się tam sporo innych znanych lub bardzo znanych trunków jak choćby koniak, cydr, calvados czy pastis, ale także inne likiery jak choćby Chartreuse, Créme de Cassis, który jest podstawą Kira lub Kira Royal. Pólnocno-wschodnia Francja jest z kolei krainą piwa, z których najbardziej popularnym jest Kronenbourg, choć stamtąd pochodzi wiele niszowych świetnych piw, lecz mało znanych.

We Francji oprócz jej północnej części prawie wszędzie są regiony winnic. Z tych większych, a zarazem najbardziej znanych najbardziej na północ położona jest Szampania, z której pochodzi najbardziej znane na świecie wino musujące czyli Szampan. Nazwa Szampan jest zarezerwowana dla musującego wina z Szampanii i tylko stamtąd wino może jej używać. Drugim najdalej wysuniętym na północ regionem, na wschód od Szampanii jest Alzacja, która słynie między innymi z alzackiego rieslinga. Dwa, przynajmniej dla mnie najbardziej kojarzone z Francją regiony winnic to Burgundia i Bordeaux. Burgundia leży w centrum, lekko ku wschodowi, poniżej Szampanii i na południowy zachód od Alzacji. To królestwo doskonałego, zarówno czerwonego jak i białego Burgunda. Region Bordeaux leży na zachodzie Francji nad Atlantykiem i dość mocno na jej południu. Czerwone wino Bordeaux zapewne każdy zna. Jak dla mnie bywają stamtąd niezłe wina, szczególnie w segmencie o średniej cenie i niskiej, ale wolę z innych regionów. Są łatwo dostępne w polskich supermarketach. Natomiast trzy największe francuskie regiony winnic, pod względem obszaru to Dolina Loary, Prowansja i przede wszystkim Langwedocja Roussillon. Z tych regionów w supermarketach można znaleźć sporo win. Chyba najwięcej z Langwedocji. Langwedocja i Prowansja leżą na południu Francji, nad Morzem Śródziemnym. Langwedocja na zachodzie, Prowansja na wschodzie. Bywają prowansalskie bardzo dobre wina, ale z obu tych regionów nie należą do moich ulubionych. Dolina Loary ciągnie się w środkowej części Francji od Atlantyku na zachodzie do centrum. Niemal do Burgundii i Szampanii. To najbardziej na północ wysunięty zachodni region winnic we Francji. Z tego regionu lubię wina. Z niego pochodzi choćby Côté d’Anjou, o którym było w jednym z powyższych cytatów z mojej powieści. O regionie i winach z niego planuję napisać jeden z kolejnych artykułów. Jest jeszcze jeden duży region, Sud Ouest czyli Południowy Wschód. Sama jego nazwa mówi gdzie znajduje się na mapie Francji. To w pewnym sensie najbardziej rozproszony region winiarski we Francji i nazwy win kojarzone są z nazwami podregionów. Z tego regionu też mamy stosunkowo dużą ofertę win w polskich marketach, na ogół dość tanich. Z niego na ogół mniej lubię wina nawet niż z Langwedocji. Jest jeszcze jeden ważny region francuski, to Dolina Rodanu, położona poniżej Burgundii, a nad stykiem Prowansji i Langwedocji. Jak dla mnie wytwarzają tam świetne czerwone wina. O jednym z nich pisałem w artykule Côtes du Rhône le Clos du Caillou. Z małych regionów mamy jeszcze Beaujolais, ten akurat bardzo znany, Jurę, Savoie, Bugey oraz Lotaryngię (Mozelę).

W większości z tych regionów byłem. Byłem zachwycałem się nimi i próbowałem ich win. Każdy region Francji, nie tylko te z winnicami jest bowiem wart odwiedzenia.

W tym artykule o białych winach z Alzacji i Burgundii i o ich winnicach.

Regiony winnic w Alzacji

Regiony winnic w Burgundii

Winnice Alzacji

Winnice Burgundii

Riesling

W cytacie wiodącym z mojej powieści mamy Sylvaner d’Alsace, ale w różnych fragmentach mojej powieści częściej pojawia się alzacki Riesling więc od niego zaczniemy.

Jeśli mówimy riesling to na ogół mamy na myśli białe wino, ale riesling to biała odmiana winorośli pochodząca z doliny Renu w Niemczech. Jest aromatycznym gatunkiem winorośli o kwiatowym, niemal perfumowanym bukiecie i wysokiej kwasowości. Wykorzystywany jest do produkcji win wytrawnych, półsłodkich i musujących. Rieslingi zazwyczaj są czyste odmianowo i nie są poddawane dojrzewaniu w dębowych beczkach. W roku 2004 oszacowano, że riesling był dwudziestą najczęściej uprawianą odmianą winorośli (łączny areał 48,7 tys. hektarów z tendencją rosnącą), jednak pod względem ważności wśród białych win gatunkowych plasuje się zazwyczaj w obrębie pierwszej trójki razem z odmianami chardonnay i sauvignon blanc. Riesling cechuje się wysoką ekspresją terroir, co oznacza, że na właściwości rieslingów wyraźnie wpływa miejsce, z którego pochodzą owoce.

Riesling, z wynikiem 20,8% i 21 tys. ha, był najpowszechniej uprawianą winoroślą w Niemczech, jak również we francuskiej Alzacji, gdzie stanowił 21,9% upraw, zajmujących 3350 hektarów. Rejony upraw o znacznej powierzchni znajdują się także w Austrii, Czechach, Luksemburgu, północnych Włoszech, Australii, Nowej Zelandii, regionie Finger Lakes w USA, w Kanadzie, RPA, Chinach i na Ukrainie. Miejscami uprawy rieslinga są głównie chłodne regiony i lokalizacje.

W mojej powieści występuje francuski riesling z Alzacji. Jak podają źródła historyczne, niemiecka odmiana winorośli zaczęła być uprawiana w Alzacji przynajmniej od 1477 roku. Odmiana pokrywa obecnie ponad jedną piątą alzackich winnic, głównie w departamencie Górnego Renu. Jednoodmianowy alzacki riesling znacznie różni się od produkowanego u sąsiadów niemieckiego rieslinga. Częściowo odpowiedzialna jest za to różnica w ziemi. Gliniasta gleba Alzacji jest bardziej wapienna od łupkowego podłoża w Rheingau. Styl produkcji wina również jest odmienny; mieszkańcy Alzacji preferują metody ukierunkowane na zaspokojenie francuskich oczekiwań, czyli takie, których efektem są wina o większej zawartości alkoholu (zazwyczaj około 12%) oraz bardziej pełne, ze względu na dłuższy czas przechowywania w stalowych zbiornikach. Powstałe wino nigdy nie dojrzewa w dębowych beczkach. Alzackie rieslingi mogą zostać poddawane szaptalizacji, czyli procesowi podczas którego do moszczu dodany zostaje cukier, co prowadzi do zwiększenia zawartości alkoholu, zabieg ten jest natomiast zabroniony przez niemieckie prawo winiarskie.

W przeciwieństwie do innych win alzackich, rieslingi zazwyczaj nie są przeznaczone do konsumpcji jako wina młode, mimo to wiele z nich smakuje najlepiej w pierwszych latach dojrzewania. Alzackie rieslingi są zwykle bardzo wytrawne, o odświeżającej kwasowości. Są to wina gęste, otulające podniebienie. Wina te starzeją się wyjątkowo dobrze, dojrzewanie wysokiej jakości dobrych roczników trwa do 20 lat. Jest to korzystne, jako że aromaty alzackiego wina często rozkwitają dopiero po trzech latach, ukazując bardziej miękkie i owocowe aromaty. Riesling jest odmianą bardzo odpowiednią do późnych zbiorów (fr. vendange tardive) i do poddawania działaniu szlachetnej pleśni (fr. sélection de grains nobles), cechuje się również dobrym balansem słodyczy i kwasowości.

Riesling, wraz z odmianami muscat, gewürztraminer i pinot gris jest szczepem winorośli dopuszczonym do najwyższego stopnia klasyfikacji win alzackich, Alsace grand cru.

Dzięki równowadze słodyczy z kwasowością riesling jest winem wszechstronnym pod względem harmonii z jedzeniem. Dobrze współgra z rybami czy wieprzowiną i jest jednym z nielicznych win, które mogą stawić czoła silniejszym smakom i przyprawom kuchni tajskiej czy chińskiej. Riesling jest zwykle winem lżejszym, a więc nadaje się do szerszej gamy potraw. Wyrazista kwasowość i słodycz obecna w rieslingach wprowadzi równowagę do jedzenia o dużej zawartości soli. Tak samo, jak w przypadku innych białych win, wytrawnego rieslinga serwuje się schłodzonego do 11 °C. Słodsze rieslingi podawane są często w temperaturze pokojowej.

Region winiarski Alzacji położony jest w północno-wschodniej Francji, na granicy z Niemcami i Szwajcarią. Regiony Szampanii i Burgundii są na zachodzie od niego, a regiony Sabaudia i Jura na południu. Alzacki szlak winny słynie ze świetnej kuchni, fascynującej kultury i czarujących wiosek, ale najbardziej jest znany z zapierających dech w piersiach winnic. Jej piękne winnice leżą na zboczach Wogezów, charakteryzujących  się obfitym nasłonecznieniem, odpowiednią temperaturą i niskimi opadami deszczu. Ten półkontynentalny klimat zapewnia powolne dojrzewanie winogron, nadając alzackim winom kwaśną finezję i elegancki aromat.

10 topowych Rieslingów

  1. 1996 FE Trimbach Riesling Clos Sainte Hune

Ten alzacki Riesling Grand Cru ujawnia smaki jabłka, brzoskwini i moreli w harmonii z orzeźwiającą kwasowością na podniebieniu. Nos tego wina ma mocną jakość, z nutami ananasa i benzyny. Cena 1028 USD

  1. 2017 Domaine Weinbach Riesling Schlossberg Selection de Grains Nobles

Bukiet wiktoriańskiego ananasa, melona i moreli wita nos. Czysty i soczysty na podniebieniu, ten alzacki Riesling prezentuje nuty jaśminu i kruszonych skał, zakończone żywym finiszem. Cena 825 USD

  1. 2005 Domaine Weinbach Pinot Gris Altenbourg Quintessence de Grains Nobles

To wino ma elegancki nos zdominowany przez aromaty przypraw, skórki cytryny i brzoskwini. Jego podniebienie jest żywe i słodkie, z nutami pomarańczy i miodu z brązowymi nutami przypraw. Cena 574 USD

  1. 2005 Domaine Weinbach Gewurztraminer Mambourg Quintessence de Grains Nobles Cuvee d’Or

Ten Gewurztraminer ma orzeźwiające podniebienie z cytrusowymi nutami i wyrafinowanym finiszem. W nosie alzackie wino odkrywa aromaty płatków róży i liczi. Cena 454 USD

  1. 2005 Domaine Marcel Deiss Gewurztraminer „La Quintessence” Selection de Grains Nobles

Wino oferuje nieodparty bukiet aromatów pestek granatu i tartego mango, któremu towarzyszą nuty grafitu. Jego podniebienie jest złożone i ma dużą koncentrację. Cena 398 USD

  1. 2002 Domaine Weinbach Gewurztraminer Altenbourg Selection de Grains Nobles

To wino ma skoncentrowane i eleganckie podniebienie pełne smaków owoców i róż. Ma piękny nos oferujący dekadenckie aromaty miodu koniczyny i owoców tropikalnych. Cena 234 USD

  1. 2009 Domaine Marcel Deiss Altenberg de Bergheim

Gęste i harmonijne wino Grand Cru oferujące głęboką owocowość, mineralność i smaki malin. Nos jest pachnący likierem pomarańczowym, przyprawami i aromatami skórki cytrusowej. Cena 91 USD

  1. 2014 Domaine Zind-Humbrecht Riesling Rangen de Thann Clos Saint Urbain

Intensywny nos z aromatami torfu i palonych ziół charakteryzuje ten niezwykły alzacki Riesling. Wino wytrawne ma słoną konsystencję i dużą kwasowość, co prowadzi do surowego finiszu. Cena 83 USD

  1. 2009 Trimbach Riesling Cuvee Frederic Emile

Riesling Alsace Grand Cru ma urzekający aromat szałwii, białego pieprzu i borówki. Ma gęste i ustrukturyzowane podniebienie, wykazujące smaki mandarynki, pigwy i alkaliczne. Cena 65 USD

  1. 2006 Hugel & Fils Gentil

Pikantny i kwiatowy nos z nutą skórki cytryny i skórki zielonego jabłka. Degustacja wina ujawnia tłuste i okrągłe podniebienie z nutami cytrusów, masła i soczystej gruszki. Cena 60 USD.

Wina francuskie białe - Bourgogne Chardonnay, Riesling, Sylvaner d'Alsace, Chablis

Szokujące ceny? Niestety win z najwyższej półki właśnie są takie. Rieslingi też bywają z najwyższej półki. Kogo na to stać? Zapewniam, że są amatorzy. A bohatera mojej powieści niewątpliwie było stać. Choć zapewne w przytoczonych fragmentach serwował takie jak z dolnych rejonów powyższej listy. Taki jak choćby ten ostatni, którego nazwę wymienił Marcin.

Sylvaner d’Alsace

Sylvaner lub Silvaner to odmiana białych winogron uprawianych głównie w Alzacji i Niemczech, gdzie jej oficjalna nazwa to Grüner Silvaner. Wersje alzackie były przede wszystkim uważane za prostsze wina. W 2006 r. zaliczono je do odmian, które można wykorzystać do produkcji alzackiego wina Grand Cru, chociaż tylko w jednej winnicy, Zotzenberg. W latach 70 XX wieku Sylvaner uprawiany był na ponad 25% powierzchni winnic alzackich, a od 2007 już tylko na 9,3%.

Sylvaner w procesie winifikacji daje łagodne i delikatne wina o wysokiej kwasowości, a jednocześnie moszcz charakteryzuje się dużą zawartością cukru. Powoduje to, że z tego szczepu można produkować zarówno wina wytrawne, jak i słodkie. Wino plastycznie reaguje na podglebie, odmiana najlepiej udaje się na glebach marglowych, gliniastych i wapiennych. Z uwagi na ich łagodność i delikatną budowę, win z tego szczepu nie postarza się w beczkach dębowych. Wina te pije się zwykle młode, najczęściej jako dodatek do ryb, owoców morza, w Alzacji do choucroute, a także jako aperitif.

Niektóre odmiany Sylvanera – z różnych miejsc na świecie – w swojej nazwie mają również Riesling, choć to inna odmiana winogron. Sylvaner, choć bardzo podobny do Rieslinga, jest winem pełniejszy,, bardziej „mięsistym” i nawet te mocno wytrawne mają w sobie coś ze słodyczy. Z aromatów dominuje gruszki, agrestu, pigwy i kwiatowy. Dla mnie jest doskonałym winem jako aperitif, jak również do samoistnego wieczornego delektowania się nim, co najwyżej z drobnymi przekąskami, w dobrym towarzystwie, najlepiej we dwoje. Chociaż tylko jedna winnica Zotzenberg ma normę jakości Grand Cru, to nie tylko z niej można uzyskać dobre Sylvanery. W zasadzie można go pozyskać na całym Alzackim szlaku winnym. Moje pierwsze doświadczenie z nim pochodzi, tak jak w przypadku Rieslinga, z miasteczka Riquewihr. Te rzeczywiście dobre Sylvanery, pomijając topowe białe kruki, a Alzacji możemy nabyć w przeliczeniu na złotówki po 100-200 zł. Bywają również tańsze. Wcale nie są złe. Ale jednak to nie to samo.

Biały Burgund

W  zacytowanych fragmentach pojawia się zarówno biały Burgund, Burgund Chardonnay jak i Chablis. Chablis choć pochodzi z Burgundii zajmiemy się w osobnym rozdziale. Czasami bowiem nazywane jest Burgundem, a czasami wyłącznie Chablis. Nie można więc powiedzieć by nie było białym Burgundem. Ba, Chablis w 100% wytwarzane jest ze szczepu winogron Chardonnay, więc jest białym Burgundem Chardonnay. Dla mnie jest przede wszystkim Chablis.

Większość białych win burgundzkich jest wytwarzana z winogron Chardonnay. Jednak bardzo mały procent białych win burgundzkich jest wytwarzany z innych odmian winorośli, takich jak Aligoté,  Pinot Gris i Pinot Blanc.

Główna różnica między białymi burgundami, a innymi białymi winami polega na tym, że białe burgundy przechodzą wtórną fermentację jabłkowo-mlekową po wstępnej fermentacji w dębowych beczkach. To zamienia kwas jabłkowy w soku w kwas mlekowy, dzięki czemu białe wina burgundzkie są gładsze niż inne.

Uprawa winorośli w regionie Burgundii sięga drugiego wieku naszej ery.

Region winiarski Burgundii rozciąga się od Auxerre na północy do Mâcon na południu. Cztery główne obszary winiarskie to Chablis na północy, Côte d’Or (na południowy wschód od Chablis), Côte Chalonnaise (dalej na południe) i Mâconnais (najbardziej wysunięty na południe).

Côte d’Or – 135 mil na południowy wschód od Chablis znajduje się region Côte d’Or (złoty stok), w którym znajdują się jedne z najbardziej znanych i najdroższych win Grand Cru Burgundii. Côte d’Or jest podzielone na dwie części: Côte de Nuits i Côte de Beaune.

Nazwa Côte de Nuits pochodzi od miejscowości Nuits-Saint-Georges. Obszar Côte de Nuits zaczyna się na południe od Dijon i kończy w miejscowości Corgoloin. Na Côte de Nuits znajdują się 24 winnice Grand Cru, a 80% produkowanego tu wina to wina czerwone z winogron Pinot Noir. Reszta jest biała lub różowa. Wiele z tych win Grand Cru starzeje się przez dziesięciolecia i czasami są wyceniane na tysiące dolarów.

Côte de Beaune – Nazwa Côte de Beaune pochodzi od  miasteczka Beaune . Maison Louis Latour to największy producent wina Grand Cru w okolicy. Produkuje się tutaj siedem z ośmiu białych win burgundzkich Grand Cru w całym regionie Burgundii. Niektóre z najbardziej znanych wiosek wina białego to Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet (producent jednych z najlepszych  win Montrachet ), Meursault, Volnay, Beaune i Corton. Białe wina burgundzkie z tego obszaru są bardziej mięsiste, z owocowymi smakami jabłka, żółtej śliwki i świeżym ziemistym aromatem.

Côte Chalonnaise – Mniej znany sąsiad Côte d’Or, Côte Chalonnaise ma wiele winnic, które produkują wina czerwone, białe i musujące.

Maconnais – Mâconnais ma znacznie cieplejszy klimat niż inne regiony. Zbiory na tym terenie rozpoczynają się dwa tygodnie wcześniej niż w Chablis. Najbardziej znanym obszarem w Mâconnais jest Pouilly-Fuissé – niedaleko granicy z  regionem Beaujolais, który słynie z uprawy winorośli Gamay. Większość win produkowanych w Mâconnais jest wytwarzana z odmiany winogron Chardonnay i ma owocowe nuty ananasa i zielonego jabłka z lekkimi aromatami brzoskwini.

Inne białe burgundy – Oprócz win burgundzkich wytwarzanych w 100% z winogron Chardonnay, istnieje kilka innych produkowanych w mniejszych ilościach.

  • Wina Aligoté : są produkowane głównie w Bouzeron i muszą być wykonane z co najmniej 85% winogron Aligote i nie więcej niż 15% Chardonnay.
  • Pinot Blanc: Te białe wina burgundzkie są produkowane głównie w Nuits-St-Georges w regionie Côte d’Or.
  • Pinot Gris: Jest to biała odmiana winogron będąca mutacją Pinot Noir.
  • Sauvignon Blanc: To białe burgundzkie wino jest produkowane w apelacji Saint-Bris.

Najlepsze białe Burgundy, które można kupić w 2023 roku

  1. Domaine Leflaive Montrachet Grand Cru 2013

Winnica Domaine  Leflavie  Grand Cru w Puligny-Montrachet jest jednym z najważniejszych producentów wina na Côte de Beaune. To eleganckie, dębowe wino Grand Cru jest wytrawne i kwaśne, z charakterystycznymi aromatami owoców cytrusowych, którym towarzyszą nuty karmelu i dębu. Średnia cena: 12 174 USD

  1. Leroy Domaine d’Auvenay Criots-Bâtard-Montrachet Grand Cru 2011

To wykwintne wino ma hipnotyzujący bladożółto-złoty kolor i złożony, ale delikatny bukiet aromatów. Wino ma mocny smak owoców pestkowych brzoskwini i nektarynki, któremu towarzyszy lekki aromat cytrusów i posmak dębu. Średnia cena : 9735 USD

  1. Coche-Dury Corton-Charlemagne Grand Cru 2009

To bogate wino ma elegancką intensywność owocowych smaków i może dobrze się starzeć, jeśli jest doskonale przechowywane. To Grand Cru ma łagodny smak cytrusów i ananasa oraz nutę miodu z długotrwałym finiszem trufli i minerałów. Średnia cena: 4937 USD

  1. Domaine Ramonet Montrachet Grand Cru, Cote de Beaune 2016

To bogate wino Chardonnay o złożonych, wielowarstwowych aromatach ze świeżymi, intensywnymi i długotrwałymi smakami. Ten Grand Cru to delikatne połączenie mineralności, kwasowości i bogatej syropowatej konsystencji. Znajdziesz lekki aromat cytryny i mandarynki ze smakiem miodu, masła i nutą karmelu. Średnia cena: 3160 USD

  1. Domaine de la Romanée-Conti Montrachet Grand Cru 2015

Ten Montrachet Grand Cru ma jasnozłoty kolor i miękkie, ale zdecydowane nuty i trwałe wykończenie. To białe burgundzkie wino ma delikatny pomarańczowy smak z nutą miodu, dymu i minerałów oraz długotrwały finisz dojrzałej brzoskwini i moreli. Średnia cena: 9057 $

  1. Domaine des Comtes Lafon, Montrachet Grand Cru 2017

To pełne „body” Grand Cru ma kremową konsystencję z pikantnym i długim czystym posmakiem. To eleganckie, złociste wino fermentowane w dębowych beczkach ma dobry potencjał starzenia i można się nim cieszyć przez długie lata. Każdy łyk tego wina daje bukiet smaków, takich jak olejek mandarynkowy, prażone orzechy i nuta cytryny. Średnia cena: 2156 USD

  1. Coche-Dury Genevrières, Meursault Premier Cru 2010

To białe burgundzkie wino zapewnia na podniebieniu doskonałą harmonię smaków i zrównoważoną kwasowość z długo utrzymującym się rześkim smakiem. Premier Cru z 2016 roku ma oleistą, ale przewiewną konsystencję i zapewnia zrównoważoną kombinację aromatów dojrzałych owoców. Średnia cena: 2327 USD

  1. Domaine Leroy Corton-Charlemagne Grand Cru, Cote de Beaune 2015

Wykwintne Grand Cru o ciemnozłotym odcieniu i jedwabistej konsystencji. To wino jest pełne, mocne i charakteryzuje się doskonałą złożonością smaków dojrzałych owoców tropikalnych oraz nutą minerałów i dymu. Średnia cena: 7687 USD

  1. Domaine François Raveneau Les Clos, Chablis Grand Cru 2017

Wina François Raveneau słyną ze swojej długowieczności. Chłodniejszy klimat, w którym rosną winogrona, nadaje temu winu rześkość i kwaśność. To wino Grand Cru jest świeże, eleganckie i złożone, o mocnym mineralnym smaku i rześkim smaku pomarańczy. Średnia cena: 1070 USD

  1. Domaine Comte Georges de Vogue Musigny Blanc Grand Cru, Cote de Nuits 2016

Ten lekko kwaśny Grand Cru z Cote de Nuits jest pełny, wytrawny i bardzo dobrze się starzeje. Na podniebieniu charakterystyczne smaki cytrusów i gruszek, a następnie pikantny finisz białego pieprzu i imbiru. Średnia cena: 1,360 USD

Wina francuskie białe - Bourgogne Chardonnay, Riesling, Sylvaner d'Alsace, Chablis

Inna klasyfkacja

10 Chevalier-Montrachet

CÔTE-D’OR

Chevalier-Montrachet to francuska apelacja i winnica grand cru położona w regionie winiarskim Côte de Beaune (Côte-d’Or) w Burgundii. Te białe wina na bazie Chardonnay są złożone, skoncentrowane, dobrze zbudowane i eleganckie, o gładkiej konsystencji i dużym potencjale starzenia.

Zazwyczaj mają aromaty jabłek, żółtych i egzotycznych owoców, a także migdałów i cynamonu. Ze względu na swoją mineralność wina Chevalier wyjątkowo dobrze komponują się z kremowymi sosami oraz rybami lub owocami morza, takimi jak homary, raki czy przegrzebki. Może pasować również do foie gras, drobiu i grzybów.

09 Saint-Véran

SAINT-VÉRAND

Saint-Véran to francuski region winiarski, który produkuje białe wina na bazie Chardonnay. Apelacja znajduje się wokół Saint-Vérand, gminy w departamencie Saône-et-Loire w Burgundii. Wina produkowane w regionie są mineralne, żywe i świeże.

Zwykle są bladożółte i krystalicznie czyste z typowymi nutami kwiatowymi i owocowymi przypominającymi brzoskwinię, gruszkę, akację i wiciokrzew. Z wiekiem mają tendencję do rozwijania bogatszej ekspresji miodu i orzechów, a także mogą wykazywać niuanse cytrusów i owoców egzotycznych. 

08 Mâcon – Village

SAÔNE-ET-LOIRE

Ta francuska apelacja obejmuje dwadzieścia sześć wiosek w regionie winiarskim Mâconnais w południowej Burgundii. Region Mâcon-Villages produkuje wina na bazie Chardonnay, które mogą nieznacznie różnić się charakterem ze względu na inny skład gleby, ale zazwyczaj są gładkie, średnio treściwe, lekkie i orzeźwiające.

Ich kolor waha się od bladego do słomkowożółtego, a typowe aromaty obejmują akację, wiciokrzew, cytrusy i białe kwiaty, a także ziołowe nuty paproci, werbeny lub kopru włoskiego. Wina te świetnie nadają się na aperitif, ale pasują również do różnych przystawek, takich jak kremowe dania mięsne czy rybne.

07 Saint-Bris

YONNE

Saint-Bris to francuska apelacja położona w regionie Auxerrois (Yonne) w Burgundii, która produkuje aromatyczne białe wina wyłącznie z Sauvignon Blanc i Sauvignon Gris. Wina produkowane na tym obszarze wahają się od bladosłomkowego do złotego. Chociaż są dość wszechstronne, mają tendencję do wyświetlania aromatów owoców cytrusowych, brzoskwiń i niektórych egzotycznych niuansów przypominających liczi.

Mogą być również obecne nuty runa leśnego i przypraw. Są najczęściej spożywane w młodym wieku, chociaż niektóre można pozostawić, aby się zestarzały. Żywe i aromatyczne wina doskonale komponują się z kozim serem, rybami, skorupiakami i ostrygami, ale są również doskonałym aperitifem.

Wina francuskie białe - Bourgogne Chardonnay, Riesling, Sylvaner d'Alsace, Chablis

06 Pouilly-Fuissé

SAÔNE-ET-LOIRE

Pouilly-Fuissé to francuska nazwa białych win na bazie Chardonnay, która znajduje się w subregionie Mâconnais w Burgundii. Cała apelacja obejmuje wsie Fuissé, Solutré Pouilly, Vergisson i Chaintré.

Wina produkowane w regionie są często chwalone za bogatą teksturę i aromatyczną złożoność. Występują w odcieniach od bladego do ciemnozłotego, zwykle z zielonymi pasemkami. Typowe aromaty występujące w winach Pouilly-Fuissé obejmują orzechy laskowe, migdały, cytrusy, białe owoce, miód, brioche, a także niuanse zielne. 

Wina francuskie białe - Bourgogne Chardonnay, Riesling, Sylvaner d'Alsace, Chablis

05 Corton-Charlemagne

CÔTE-D’OR

Corton-Charlemagne to winnica grand cru położona w regionie winiarskim Côte de Beaune (Côte-d’Or) w Burgundii. Region produkował białe wina na bazie Chardonnay, które charakteryzują się bladozłotym do bursztynowego kolorem i aromatyczną kombinacją aromatów owocowych i ziołowych, takich jak maślane pieczone jabłka lub gruszki, ananas, cynamon, krzemień, cytrusy, orlica, jałowiec lub limonka.

Z wiekiem wina mają tendencję do wykazywania bardziej złożonych niuansów trufli, pieprzu, skóry i egzotycznych owoców. Ze względu na dobrze ustrukturyzowaną mineralność, te cenione wina doskonale pasują do skorupiaków, foie gras, ryb lub białego mięsa.

04 Pouilly-Fumé

NIÈVRE

Pouilly-Fumé to francuska apelacja położona w Dolinie Loary, która produkuje jedne z najlepszych odmian winogron Sauvignon Blanc na świecie. Te cenione, pełne wina często wyróżniają się niepowtarzalnym aromatem krzemienia, któremu często towarzyszą nuty owoców zielonych i cytrusowych, a także białych kwiatów, orzechów laskowych lub akacji.

Można się nimi delektować w młodym wieku, ale niektóre roczniki mogą również całkiem dobrze się starzeć. Ze względu na swój żywy charakter, któremu towarzyszy dobra mineralność, wina te pasują do grillowanych lub pieczonych ryb, przegrzebków, białego mięsa podawanego w kremowych sosach oraz koziego sera.

03 Chassagne-Montrachet blanc

CÔTE-D’OR

Chassagne-Montrachet to francuska nazwa win białych i czerwonych, która znajduje się w regionie Côte de Beaune (Côte-d’Or) w Burgundii. Region ten jest najbardziej znany z wyjątkowego białego wina, które jest produkowane z winogron Chardonnay.

Te mocne i bogate wina mają zwykle złożone i harmonijne aromaty białych kwiatów, akacji, wiciokrzewu i orzechów laskowych. Sporadycznie obecne są również maślane aromaty miodu, gruszki i tostów, jak również typowy charakter mineralny (krzemień). 

02 Meursault blanc

CÔTE-D’OR

Meursault to francuska apelacja położona wokół wioski o tej samej nazwie w regionie Côte de Beaune (Côte-d’Or) w Burgundii. Apelacja składa się z dziewiętnastu najlepszych winnic cru, które produkują jedne z najlepszych odmian winogron Chardonnay.

Chociaż istnieją subtelne różnice w stylu, w zależności od lokalizacji, wina Meursault są zazwyczaj bogate, maślane i kremowe, a jednocześnie pozostają świeże. Zwykle dobrze się starzeją i często mają orzechowy smak i aromat prażonych migdałów i orzechów laskowych, a także niuanse cytrusowe, kwiatowe i mineralne. 

01 Chablis

YONNE

Chablis to nazwa regionu winiarskiego w północnej Burgundii, ale jest to również nazwa białego wina pochodzącego właśnie z tego regionu. Chablis jest wytwarzany w 100% z Chardonnay, ale w przeciwieństwie do innych win Chardonnay, rzadko wykorzystuje leżakowanie w dębie, co skutkuje innym profilem smakowym i stylem.

Ma aromaty białych kwiatów i cytrusów z lekkim i wytrawnym smakiem gruszki, zasolenia i mineralności. Wśród najbardziej pożądanych cech Chablis jest długi finisz o krzemiennej mineralności i wysokiej kwasowości, co sprawia, że ​​wino wyjątkowo dobrze komponuje się z kremowymi sosami, kurczakiem, pstrągiem, okoniem, przepiórkami, małżami, dorszem, halibutem lub przegrzebkami.

I jeszcze inna klasyfikacja

Oto pięć butelek do spróbowania.

Domaine Bernard Moreau et Fils Chassagne-Montrachet

Bogate i kremowe smaki brioche, owoców pestkowych, wanilii i solonego masła prowadzą do soczystego wykończenia na podniebieniu. Mimo winifikacji w 25% z nowego dębu, podniebienie wina pozostaje zrównoważone przez orzeźwiającą kwasowość. Należy pić z maślanym homarem lub daniami na bazie śmietany, aby uzyskać połączenie nie z tego świata.  

Etienne Sauzet Bourgogne Blanc

Pierwotnie założony w 1903 roku, producent produkuje wina, które stały się podstawą dla miłośników Burgundii na całym świecie. Owoce do wszystkich win są pozyskiwane z winnic uprawianych metodami ekologicznymi i biodynamicznymi, a następnie poddawane winifikacji w połączeniu dębu i stali. To dojrzałe, ale zrównoważone wino emanuje rozpływającymi się w ustach smakami soczystych jabłek, olejku cytrynowego i miodu, z nutami wanilii.

Les Héritiers du Comte Lafon Mâcon-Milly-Lamartine

Założona przez legendarnego „vigneron” Dominique Lafon, ta posiadłość podkreśla często pomijany potencjał światowej klasy chardonnay w regionie Mâconnais w Burgundii. Aromaty żółtego jabłka, owoców tropikalnych, kremu cytrynowego i odrobiny brioche prowadzą do długiego zabarwionego solą finiszu. 

Moreau-Naudet Chablis

Stworzone w najbardziej wysuniętym na północ regionie Burgundii, teksturowane i smaczne Chablis z Moreau-Naudet jest idealne do popijania przez cały rok. Chablis z posiadłości jest jedynym winem, które widzi w swojej piwnicy dąb. Duża ilości pikantnej kwasowości, mocno odczuwalna na podniebieniu, ze smakami zielonego jabłka, skórki cytrusowej, krzemienia i odrobiną śmietanki.

Simon Bize & Fils Savigny-lès-Beaune

Po nieoczekiwanej śmierci męża, Chisa Bize przejęła stery rodzinnej posiadłości o tej samej nazwie, nadzorując teraz wszystkie aspekty domeny Savigny-les-Beaune. W tej butelce dojrzałe cytrusy, zapałki, wiciokrzew i grillowane orzechy pięknie przeplatają się z niezaprzeczalną mineralnością wina, tworząc przystępne zaskakujące szaleństwo.

Chablis

Częściowo pojawiło się jako biały burgund.

Chablis to historyczny region winiarski położony w pobliżu Côte d’Or we Francji. Pyszne wytrawne białe wino produkowane w Chablis znane jest ze swojej rześkiej kwasowości i mineralności i jest okrzyknięte jednym z najbardziej charakterystycznych Chardonnay na świecie! Wino Chablis jest wytwarzane w całości z winogron Chardonnay. Żadne inne winogrona nie mogą być uprawiane w czterech AOC Chablis (Appellation d’Origine Contrôlée). Ponadto, w przeciwieństwie do innych win Chardonnay, białe wino Chablis rzadko jest dębowe.

Historia Chablis rozpoczęła się w średniowieczu od cystersów. Chardonnay zostało zasadzone w Chablis w XII wieku, a stamtąd rozprzestrzeniło się na południe do regionu Burgundii.

Podobnie jak wszystkie inne regiony Burgundii, Chablis ma hierarchię nazw. Nazwy te są zaznaczone na każdej etykiecie wina. Oto cztery nazwy Chablis:

Petit Chablis : W 1944 roku utworzono apelację Petit Chablis, aby objąć mniej oceniane klimaty (winnice). Winnice te znajdują się na płaskowyżu powyżej głównych miejsc cru i grand cru i nie korzystają z takich samych korzyści klimatycznych i geologicznych, jak inne apelacje.

Chablis : Apelacja Chablis powstała w 1938 roku i jest najbardziej płodną i największą z czterech apelacji. Aby być „prawdziwym Chablis”, wino musi być wytrawnym białym winem produkowanym na określonym obszarze w pobliżu miasta Chablis. Te wina również muszą być w 100% Chardonnay.

Chablis Premier Cru : Apelacja Chablis Premier Cru jest bardziej pododdziałem apelacji Chablis. 40 winnic zostało uznanych za godne nazwy Premier Cru. Te winnice Premier Cru są następnie dzielone na 80 mniejszych winnic. Niektóre popularne klimaty Premier Cru Chablis to Fourchaume, Vau de Vey, Côte de Léchet, Vaillons, Montmains i Mont de Milieu. Wina Premier Cru są produkowane zgodnie ze standardami kontroli jakości i mają niższą jakość w porównaniu z apelacjami Chablis Grand Cru.

Chablis Grand Cru: Ta apelacja produkuje najwyższej jakości Chardonnay w Chablis. Wina noszące apelację Chablis Grand Cru produkowane są w winnicach o powierzchni 100 hektarów. Chablis Grand Cru są produkowane zgodnie z surowymi przepisami i dobrze znoszą długotrwałe butelkowanie. Wzdłuż rzeki Serein znajduje się siedem winnic Chablis Grand Cru – Blanchot, Bougros, Grenouilles, Les Clos, Vaudesir, Valmur i Les Preuses.

Chociaż Chablis to w 100% Chardonnay, rzadko ma maślany smak, który Chardonnay uzyskuje dzięki dojrzewaniu w dębie. Wina Chablis zazwyczaj mają aromat owoców cytrusowych i białych kwiatów oraz smaki gruszki, cytrusów, mineralności i zasolenia. Jest bardziej wytrawne i świeższe w porównaniu z innymi białymi produkowanymi w Burgundii. Dobra butelka wina Chablis pozostawia długi, mrowiący finisz z wysoką kwasowością i krzemienną mineralnością.

Wina Chablis najlepiej smakują w temperaturze 5-10° C i mogą być przechowywane do sześciu lat w odpowiednich warunkach. Niektóre wina Chablis z najwyższej półki mogą dojrzewać przez 10 lat lub dłużej.

Najlepsze wina Chablis, które można kupić w 2023 roku

  1. 1989 Rene et Vincent Dauvissat-Camus Les Clos

To wino Grand Cru jest nie tylko we wspaniałej butelce, ale zawartość zadziwi Cię! Ma genialny, ciemnożółty środek i wyraźne brzegi. W nosie nuty pasty migdałowej, cytrusów, miodu, gruszki i białej pestki. Na podniebieniu doświadczysz porywającej kwasowości i fantastycznej długości. Cena: 1250 $

  1. 2014 Domaine Francois Raveneau Les Clos

Les Clos jest jedną z winnic Grand Cru Domaine Raveneau. Les Clos to największy i jeden z najlepszych klimatów Chablis, produkujący złożone i dojrzałe wina Chardonnay. Ten 2014 Chablis Grand Cru ma nuty kwiatowe, mineralne i muszle ostryg. Ma skoncentrowane i wyrafinowane smaki, a na podniebieniu emanuje delikatną mineralnością. Pokochasz również długie i rzeźbione wykończenie!  Cena: 1149 USD

  1. 2017 Domaine Francois Raveneau Les Clos

To białe wino Chablis jest doskonałym wprowadzeniem do wioski Chablis Reaveneau. Ma aromaty białej brzoskwini, zielonych jabłek, muszli ostryg, owoców białych kwiatów i pasty migdałowej. Jest to białe wino o średniej do pełnej treściwości, które ma dobrą głębię i jest wzmocnione kwasowością. Ma również długie, ale delikatne finiszowanie drewna. Cena: 985 USD

  1. 2010 Domaine Francois Raveneau Valmur

Winnica Valmur Grand Cru rozciąga się w poprzek doliny w sercu apelacji. Ze względu na subtelne różnice wysokości i zboczy powstaje tu szersza gama stylów wina niż w innych winnicach. Chablis Valmur 2010 jest intensywnym, bogatym, mocnym winem i ma wystarczającą kwasowość, aby zrównoważyć smaki. Ma nuty pokruszonych skał, brzoskwiń, moreli i łupków, które pięknie się mieszają i rozwijają w długi i dramatyczny finisz.  Cena: 960 USD

  1. 2004 Domaine Francois Raveneau Montee de Tonnerre

Montée de Tonnerre Climat leży obok Chablis i obejmuje obszar o powierzchni 42 hektarów, w tym Chapelot, Côte de Bréchain i Pied d’Aloup. Domaine Francois Raveneau Montee de Tonnerre z 2004 roku ma blady cytrynowożółty kolor. To białe wino ma aromat kredowego wapienia, zielonego banana, mięty i winylu. To wino Premier Cru ma świeżą kwasowość i smaki świeżych orzechów, cytryn, masła i minerałów, które rozwijają się w zrównoważony i wyrafinowany finisz. Cena: 657 USD

  1. 1995 Domaine Francois Raveneau Montee de Tonnerre

Świeży aromat muszli ostryg i wody morskiej sprawia, że ​​to wino Premier Cru jest idealne na gorący, słoneczny dzień. Na podniebieniu prezentuje rześkie i lekkie smaki limonki i cytrusów, z nutami kredy i minerałów w tle. Rocznik 1995 ma subtelną złożoność na finiszu z nutami wapienia. Cena 531 USD

  1. 1988 Domaine Francois Raveneau Chapelot

Chociaż Chapelot ma swoją własną apelację Premier Cru, winogrona stąd są zwykle mieszane, aby nadać winom Montee de Tonnerre odważniejsze cechy. Butelki produkowane w Domaine Francois Raveneau są rzadkie i pochodzą wyłącznie z renomowanych winnic. To dojrzałe Chablis Premier Cru ma bardzo mało mineralności, ale nadal ma silne aromaty białych kwiatów akacji. Cena: 514 USD

  1. 2017 Domaine Francois Raveneau Blanchot

Blanchot jest najbardziej wysuniętym na południe z siedmiu klimatów Chablis Grand Cru. Zwykle jest zbierany jako ostatni i daje delikatne wina z zaakcentowaną mineralnością. Ten rocznik Grand Cru 2017 ma zniewalające aromaty topionego wosku pszczelego, prasowanych kwiatów, minerałów i dymu. Podniebienie jest doskonale zbalansowane z nutami przypraw, jest napięte i rześkie na wejściu, rozwijając smaki gałki muszkatołowej, skórki pomarańczy i orzecha włoskiego. Cena: 484 USD

Niższe, a nawet znacznie niższe ceny niż wcześniej zaprezentowanych topowych białych burgundów, ale i tak to górna strefa stanów wysokich.

Inna klasyfikacja

Château de Béru Terroirs de Béru Chablis

Szukasz Chablis o niskiej interwencji i niskiej zawartości siarki, produkowanej z owoców z upraw ekologicznych i biodynamicznych? Ta butelka jest dla Ciebie. Ten pikantny Chablis, prowadzony przez Athénais Béru, pochodzi z 30-letnich winorośli zakorzenionych w kamienistych terroirach na zboczach wzgórz. Po leżakowaniu w stali przez 14 do 16 miesięcy wina są butelkowane bez klarowania i filtracji. Żywe smaki azjatyckiej gruszki, olejku cytrynowego, pigwy i sprayu morskiego dominują na energetycznym podniebieniu wina.

Domaine Eleni et Edouard Vocoret Le Bas de Chapelot Chablis

Edouard i Eleni Vocoret spotkali się po raz pierwszy podczas pracy przy żniwach za granicą w Nowej Zelandii. Wkrótce potem para wzięła ślub i wróciła do rodzinnego Chablis Edouarda, gdzie przejęła część winnic jego rodziny. Dziś para uprawia w sposób zrównoważony pięć hektarów winorośli, z których produkuje cztery klasyczne Chablis. Le Bas de Chapelot pochodzi z 3,2-hektarowej działki z 40-letnimi winoroślami zakorzenionymi w głębokich gliniastych i wapiennych glebach. Smaki soczystych cytrusów, kremu cytrynowego, kruszonych skał i odrobiny brioche prowadzą do satysfakcjonującego finiszu.

Domaine Pattes Loup Chablis Vent d’Ange

Ta smaczna i dobrze zbilansowana butelka Chablis została stworzona przez Thomasa Pico, pasjonata rolnictwa ekologicznego z wioski Courgis. Pico założył swoją posiadłość w 2005 roku po odziedziczeniu 2,4 hektara winorośli po swojej rodzinie. Dziś posiadłość obejmuje 15 hektarów winnic, z których wszystkie są zbierane ręcznie. Podobnie jak wszystkie jego wina, „Vent d’Ange” Pico fermentuje na rodzimych drożdżach i dojrzewa przez 14 do 16 miesięcy w kombinacji betonu i stali. Spodziewaj się słonych smaków żółtego jabłka, skórki gruszki, słomy i odrobiny grillowanych orzechów, prowadzących do harmonijnego zabarwionego solą finiszu.

Moreau-Naudet Petit Chablis

Ten petit Chablis, wyprodukowany przez regionalnych producentów najwyższej jakości, jest koniecznością. To pyszne wino jest wytwarzane z taką samą dbałością o szczegóły, jak inne butelki z posiadłości. Owoce pochodzą z 2,5-hektarowej działki młodych winorośli, które dają mniejsze ilości winogron niż zwykle, co oznacza, że owoce są skoncentrowane i pełne smaku. Wino fermentuje na rodzimych drożdżach i dojrzewa przez dziewięć miesięcy w stali nierdzewnej. Spodziewaj się smaków zielonego jabłka, pikantnych cytrusów, niedojrzałej brzoskwini i odrobiny krzemienia.

Patrick Piuze Chablis Les Forêts Premier Cru

Pochodzący z Montrealu Patrick Piuze przeniósł się do Burgundii, aby pracować z Jean-Marc Brocard, Leflaive i innymi regionalnymi mistrzami, zanim stworzył własną markę w 2008 roku. Każdego roku Piuze produkuje co najmniej osiem różnych win z ręcznie zbieranych owoców, z których wszystkie są hodowane w sposób zrównoważony. Forêts pochodzi z winnicy Premier Cru na lewym brzegu rzeki Serien. Owoce są spontanicznie fermentowane oraz leżakowane w używanych beczkach przez 10 miesięcy. Białe kwiaty, niedojrzały melon, zmiażdżone muszle i odrobina owoców tropikalnych prowadzą do długotrwałego finiszu.

Wina francuskie białe - Bourgogne Chardonnay, Riesling, Sylvaner d'Alsace, Chablis

Paul Nicolle Chablis Vieilles Vignes

Z siedzibą w wiosce Fleys, Paul Nicolle (która jest obecnie oficjalnie prowadzona przez syna Paula, Charly’ego Nicolle’a) obejmuje 20 hektarów winorośli, które wkrótce zostaną certyfikowane jako ekologiczne. Owoce ze starych klasycznych winorośli pochodzą z 25-30-letnich winorośli zakorzenionych w gliniasto-wapiennych glebach kimmerdzkich. Po fermentacji wino dojrzewa na osadzie przez 12 do 18 miesięcy w stali przed butelkowaniem. Nuty cytryny, białych kwiatów, muszli ostryg i pyłu kredowego wyskakują z żywego podniebienia wina. Pod względem stosunku jakości do ceny może to być po prostu jedna z najlepszych butelek Chablis na rynku.

Domaine Vincent Dauvissat Chablis Premier Cru Vaillons

Jeśli chodzi o Chablis, króluje Dauvissat (i pobliskie Raveneau). Ta śmietankowa posiadłość została założona przez Roberta Dauvissata w latach 30. XX wieku, a dziś jest prowadzona przez Vincenta i jego ojca René. Te limitowane ilości win obejmują wszystko, co sprawia, że wina z tego regionu są tak wspaniałe: rozdzierającą kwasowość, uderzającą mineralność i niewiarygodnie wyjątkowe odzwierciedlenie miejsca. Vaillons jest bogaty, okrągły i niesamowicie złożony, naznaczony smakami suszonych owoców, twarogu cytrynowego, świeżych ziół, miodu i kredy, które prowadzą do harmonijnego wykończenia na podniebieniu.

Spodobało się - udostępnij

Newsletter

Mój newsletter to najlepszy sposób by nie przegapić niczego co dzieje się wokół „11 KOBIET …” i co ma do powiedzenia autor powieści. 

Przeczytaj z cyklu Jeść, pić ...

Risotto z owocami morza

Risotto z owocami morza

Ze względu na owoce morza można żałować naszego położenia geograficznego i braku codziennego dostępu do świeżych owoców morza. Ja je uwielbiam. Przede wszystkim „fritto misto”,

Panna cotta z musem malinowym

Panna cotta z musem malinowym

Panna cotta jedno z wielu rewelacyjnych arcydzieł smakowych kuchni włoskiej. Niewątpliwie bardzo spopularyzowanych. Niewątpliwie mniej popularna niż pizza i niektóre włoskie wina jak choćby prosecco

rzeczywistość miesza się z fantazją

zapisz się do newslettera

Mój newsletter to najlepszy sposób by nie przegapić niczego co dzieje się wokół „11 KOBIET …” i co ma do powiedzenia autor powieści.